miękkie ciasteczka na kefirze i maśle

ciasteczka szybko się gotują, bardzo obfite i aromatyczne! Miękkie ciasteczka kefirowe to łatwe do zrobienia wypieki. Ciasto ugniata się z dodatkiem sody oczyszczonej. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz wziąć proszek do pieczenia, ale wtedy potrzebujesz kilku łyżeczek do herbaty. Ciasteczek jest dużo, więc możesz zmniejszyć o połowę ilość składników. Ciasteczka piecze się do rumianych krawędzi. Na kefirze okazuje się miękki, można go podawać z różnymi gorącymi i zimnymi napojami, na przykład z kawą, herbatą, napojem owocowym.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 73 % 47 g
307 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1.Przygotuj wszystkie produkty. Aby przygotować takie ciasteczka, musisz wziąć kefir w temperaturze pokojowej. Masło jest dobrze zastąpione margaryną. Natychmiast przesiać mąkę pszenną. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę na 180 stopni.
2.Wlej szklankę kefiru do dużej miski. Wlać cukier, sól i wanilinę. Mieszaj, aż będzie gładka.
3.Dodaj surowe jajko do kefiru, wymieszaj produkty trzepaczką. Ciasto można również mieszać mikserem lub blenderem.
4.Roztop masło, lekko ostudź. W tym czasie dodaj sodę i ocet do głównej konsystencji. Następnie wlej masło, dobrze wymieszaj trzepaczką.
5.W niezbyt dużych porcjach dodaj mąkę pszenną do ciasta. Dopóki ciasto nie będzie zbyt gęste, można je wymieszać trzepaczką. Gdy masa zacznie się kleić, lepiej użyć łyżki. Ciasto okazuje się grubsze niż na naleśniki.
6.Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, należy ją posmarować cienką warstwą oleju słonecznikowego. Rozłóż ciasto łyżką w postaci małych grudek. Nie powinny się rozmazywać, jeśli tak się stanie, należy dodać więcej mąki.
7.Włóż ciasteczka do gorącego piekarnika. Piecze się przez około 20 minut. Za pomocą szpatułki przenieś go na talerz, posyp cukrem pudrem, podawaj. Te miękkie ciasteczka świetnie komponują się z filiżanką roztopionego mleka lub herbaty Lipowej. Smacznego!

proces robienia ciasta kefirowego nie jest kłopotliwy. Najważniejsze jest monitorowanie konsystencji, aby była wystarczająca ilość mąki. Ciasteczka można ozdobić orzechami włoskimi lub kruszonymi orzechami laskowymi, a do ciasta można dodać mak lub nasiona słonecznika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal / 100g

Podobne przepisy