włoskie ciasto z kandyzowanymi owocami i skórką migdałową Panettone

przepis wcale nie jest skomplikowany, najważniejsze jest przestrzeganie zaleceń. Prawdopodobnie nie ma takiej osoby na ziemi, która nie słyszała o zwiewnym, pachnącym, włoskim cudzie zwanym "Panettone". Delikatny miękisz, chrupiąca, migdałowa Skórka i soczyste kandyzowane pomarańcze.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 69 % 45 g
312 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz przygotować bigę lub ciasto w płynie. Dla niej będziesz potrzebować : Woda o temperaturze pokojowej. Drożdże prasowane. Mocna mąka (zawartość białka co najmniej 13%, u mnie" Nordic & quot;) Sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W wodzie rozpuszczam drożdże. Połącz mąkę z solą. Wszystko mieszam i wyrabiam ciasto dyszą & quot; wiosło & quot; 3 Min. na minimalnej prędkości, następnie 5 na średniej. Wkładam do talerza, owijam folią i zostawiam w pokoju. temperatura na 3 godziny. Po upływie czasu masa dobrze wzrośnie. Ugniatam (jeśli się klei, nasmaruj ręce i powierzchnię roboczą Rast. olej), składam trzy razy (listowo), zaokrąglam, ponownie dobrze owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 10-12 godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 10-12 godzinach Biga zostanie przeniknięta przez pęcherzyki powietrza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy Biga będzie gotowa, kontynuuję wyrabianie ciasta. Dla niego będziesz potrzebować: Cała Biga. Należy go wyjąć z lodówki na 2 godziny przed ugniataniem ciasta. Mocna mąka (zawartość białka co najmniej 13%) Mleko 3,2% tłuszczu, temperatura pokojowa. Masło ma co najmniej 82% tłuszczu, schłodzone, ale plastyczne. Schłodzone żółtka. Cukier. Drożdże prasowane. Nie żałuj soli. Przyprawy - opcjonalnie. Jak zwykle mam wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drożdże rozcieńczyć w mleku i pozostawić na 5 minut. W międzyczasie w misce połącz mąkę, sól, przyprawy, cukier, mleko z drożdżami, żółtka i zagniataj przez 3 minuty z minimalną prędkością. Następnie dodaję bigę i kontynuuję ugniatanie przez 5 minut przy minimalnej prędkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogólnie rzecz biorąc, główną trudnością tego testu jest nie przegrzewanie go. Niemożliwe jest, aby temperatura ciasta wzrosła powyżej 24 stopni. Sprawdzam, jeśli to konieczne, wysyłam do lodówki na 20 minut do ostygnięcia, a następnie kontynuuję ugniatanie na 2-3 prędkości przez 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj masło w drobną kostkę i kontynuuj wyrabianie ciasta. W czasie może być inaczej dla każdego. Najważniejsze, żeby się nie przegrzać. Okresowo zatrzymuj kombajn i sprawdzaj temperaturę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A głównym celem jest okno glutenu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaję kandyzowane owoce (u mnie wszystko jak zwykle:)) przepis był, w komentarzach zostawię link. Potrzebujesz 200 g.wszystko, co kochasz, wystarczy. Wymieszać, zaokrąglić, dobrze owinąć folią spożywczą i pozostawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto dobrze się powiększy i będzie pełne pęcherzyków powietrza.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec Wola w specjalnych formach do Panettone. Są mocniejsze i gęstsze niż zwykły papier. Tak mi się bardziej podoba. Jeśli używasz zwykłych, lepiej wziąć ciemniejszy kolor. Wysokość 10 cm, Średnica 13.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto dzielę na 3 równe części, po 410 g.każda. Zaokrąglam, jakby ciągnąc górę i wypełniam formularze o 1/3. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2,5-3 godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    A oto jak wyglądają Panettone w zwykłych formach. Widać, jak ciasto trochę prowadzi papier. Nawiasem mówiąc, te formy mają wysokość 9 cm, średnicę 11, okazało się, że 4 sztuki.po 310 g. każdy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy ciasto dobiega końca, możesz zrobić skórkę migdałową. Dla niej będziesz potrzebować: Białko. Mąka migdałowa. Cukier. Płatki migdałów.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mieszam wszystko (z wyjątkiem płatków migdałów) i oto, co się dzieje.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Delikatnie smaruję zbliżone ciasta, posypuję płatkami i wysyłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Natychmiast obniż temperaturę do 160-165 stopni i piecz przez 35-40 minut na złoty kolor. Wszystko zależy od rozmiaru. Pieczełam tym razem przez 40 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Oto pozostała ilość glazury. Możesz bezpiecznie gotować pół porcji.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Oto takie różowe, piękne ciasta wielkanocne. Ale nie relaksujemy się, są bardzo delikatne, a ciasto może osiąść pod własnym ciężarem. Musisz je schłodzić do góry nogami. Przebijam szpikulcem (szaszłykami:)) odwracam i mocuję na czymś odpowiednim.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Coś takiego:) Pozwól mi całkowicie ostygnąć.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    A ciasta są gotowe.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Maślane, przewiewne, delikatne, bardzo aromatyczne. Na wierzchu chrząstkowa, słodka, migdałowa Skórka i dużo pysznych, soczystych kandyzowanych pomarańczy.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    A po ściśnięciu prawidłowe ciasto musi koniecznie powrócić do poprzedniego kształtu. Mam nadzieję, że przepis się spodoba i będzie przydatny! Wszystkim wszystkiego najjaśniejszego i najmilszego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal / 100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Ciasto - 289   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy