prosty babeczka czekoladowa z kakao w proszku i proszkiem do pieczenia

niedrogie składniki, które są zawsze pod ręką. Delikatne, przewiewne, miękkie babeczki czekoladowe. Pyszne i łatwe do przygotowania. A także z dostępnych składników, które prawie zawsze są w domu.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 63 % 38 g
312 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

długo szukałem przepisu na babeczki i dokładnie czekoladowe, aby po prostu, szybko i z dostępnych składników, i oczywiście było pyszne, a co najważniejsze, aby zadowolić dziecko.
próbowałem wielu przepisów, ale wszystko jakoś nie było takie samo. Okazało się albo zbyt suche, albo odwrotnie mokre. I bardzo często opuszczane po wyjęciu z piekarnika i wyglądały zupełnie nieapetycznie jak naleśniki.
i tak znalazłam.
chcę się z Tobą podzielić. Początkowo na 5 porcji babeczek było 100 gramów cukru, ale uważałem, że to za dużo i zmniejszyłem ilość tego składnika. Ale myślę, że możesz włożyć jeszcze mniej cukru. Ponieważ nawet przy tak dużej ilości cukru są bardzo słodkie, ale to dla mnie osobiście.
i chcę spróbować tego przepisu, aby doprowadzić go do prawidłowego odżywiania, zastąpić mąkę pszenną kukurydzą lub ryżem. Cukier na substytut cukru. Spróbuj zastąpić masło kokosowe lub oliwkowe (słonecznikowe). Mam nadzieję, że wszystko się ułoży jak z oryginalnym przepisem.
Zacznijmy więc robić babeczki.

pierwszy krok przygotowania naszych babeczek. Łączymy mąkę, kakao i proszek do pieczenia ciasta, przesiujemy wszystko przez sito.

kolejny etap gotowania. Do przesianych suchych składników dodajemy granulowany cukier i zmiękczone masło.

następnie dobrze wymieszaj naszą mieszaninę.

kolejny krok w przygotowaniu naszych babeczek. Wbijamy jajko do mieszanki, a następnie wlewamy ciepłe mleko, miałem 3,2 tłuszczu, wszystko dobrze ubijamy, aby nie było grudek. Bierzemy Formy do babeczek (babeczek), mam silikonowe.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.

wypełnij formy ciastem, okazuje się, że jest to gęsta śmietana. I wkładamy nasze formy z ciastem do piekarnika, aby piec przez 18-20 minut.
wyjmujemy z piekarnika nasze Super czekoladowe, Super apetyczne babeczki.
po całkowitym schłodzeniu udekoruj wierzch kremem według własnego gustu, miałem lukier cukrowy. Wszystko gotowe. Możesz podawać z herbatą, kawą. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy