kruche ciasto z porzeczkami i kremem

szybko, mało produktów, niezwykłe połączenie, każdy ugotuje! Kruche ciasto z jagodami. możesz eksperymentować z nadzieniami-spróbuj różnych jagód, owoców ( w zależności od pory roku lub zawartości lodówki)
JuleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 73 % 43 g
279 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

przygotuj wszystkie potrawy na ciasto: najpierw rozmrozić czarne porzeczki i wyjąć masło z lodówki.
natychmiast przygotuj bazę piasku. Aby to zrobić, wymieszaj masło z cukrem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
w jajach oddziel białka i żółtka - w cieście bierzemy żółtka.
dobrze zagnieść ciasto, powinno się zebrać w kulkę. Nasmaruj formę olejem (opcjonalnie), rozłóż ciasto, tworząc boki. Wkładamy go do zamrażarki na 20-30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włóż ciasto, piecz przez 15-20 minut, aż lekko się upiecze, kolor będzie złoty. Wyjmij ciasto, pozwól mu trochę ostygnąć.
rozmrożone jagody porzeczki są myte, usuwamy gałązki, inne śmieci, dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej. Ubij białka mikserem z cukrem pudrem. Tutaj dodajemy mieszankę jagód.
delikatnie wszystko wymieszaj.
na schłodzonym cieście rozprowadzamy nasze nadzienie, rozprowadzamy, wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni), pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Gotowe!
chrupiące słodkie kruche ciasto z lekko kwaśnym nadzieniem i zwiewnym kremem-niesamowite połączenie) ciasto zostało zjedzone bardzo szybko)
sam dostosuj czas pieczenia i stopień (wybierz swój reżim). Zwykle ciasto kruche jest dobrze upieczone w takim odstępie czasu.
myślałem, że nadzienie będzie kwaśne, ale nawet 100 gramów cukru pudru wystarczyło, aby zmiękczyć kwaśność ciasta.
skrobia jest dodawana do jagód, aby nadzienie nie spłynęło, ciasto nie będzie mokre, ale pozostanie suche i chrupiące.
możesz sprawić, że ciasto będzie mniej słodkie (okazało się, że jest jak ciastko), dodaj mniej cukru.
możesz ubić białka dłużej - otrzymasz chrupiącą, bezesową warstwę, ale mam kremowe nadzienie (tak bardziej mi się podoba).
w sumie, o dziwo, to ciasto podbiło serca wszystkich miłośników moich szarlotek. Do herbaty, kawy-ten deser, składający się z tych warstw: ciasteczek, jagód i śmietany-na pewno spodoba się każdemu słodyczowi)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy