skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotuj wszystkie potrawy na ciasto: najpierw rozmrozić czarne porzeczki i wyjąć masło z lodówki.
natychmiast przygotuj bazę piasku. Aby to zrobić, wymieszaj masło z cukrem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
w jajach oddziel białka i żółtka - w cieście bierzemy żółtka.
dobrze zagnieść ciasto, powinno się zebrać w kulkę. Nasmaruj formę olejem (opcjonalnie), rozłóż ciasto, tworząc boki. Wkładamy go do zamrażarki na 20-30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włóż ciasto, piecz przez 15-20 minut, aż lekko się upiecze, kolor będzie złoty. Wyjmij ciasto, pozwól mu trochę ostygnąć.
rozmrożone jagody porzeczki są myte, usuwamy gałązki, inne śmieci, dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej. Ubij białka mikserem z cukrem pudrem. Tutaj dodajemy mieszankę jagód.
delikatnie wszystko wymieszaj.
na schłodzonym cieście rozprowadzamy nasze nadzienie, rozprowadzamy, wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni), pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Gotowe!
chrupiące słodkie kruche ciasto z lekko kwaśnym nadzieniem i zwiewnym kremem-niesamowite połączenie) ciasto zostało zjedzone bardzo szybko)
sam dostosuj czas pieczenia i stopień (wybierz swój reżim). Zwykle ciasto kruche jest dobrze upieczone w takim odstępie czasu.
myślałem, że nadzienie będzie kwaśne, ale nawet 100 gramów cukru pudru wystarczyło, aby zmiękczyć kwaśność ciasta.
skrobia jest dodawana do jagód, aby nadzienie nie spłynęło, ciasto nie będzie mokre, ale pozostanie suche i chrupiące.
możesz sprawić, że ciasto będzie mniej słodkie (okazało się, że jest jak ciastko), dodaj mniej cukru.
możesz ubić białka dłużej - otrzymasz chrupiącą, bezesową warstwę, ale mam kremowe nadzienie (tak bardziej mi się podoba).
w sumie, o dziwo, to ciasto podbiło serca wszystkich miłośników moich szarlotek. Do herbaty, kawy-ten deser, składający się z tych warstw: ciasteczek, jagód i śmietany-na pewno spodoba się każdemu słodyczowi)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g