skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie produkty przygotowujemy zgodnie z powyższą listą.
Krok 2:
Dokładnie umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki.
Krok 3:
Wlej wodę do rondla, pozwól wodzie się zagotować, Wrzuć liść laurowy, sól i zanurz ziemniaki we wrzącej wodzie. Odbywa się to tak, aby w ziemniakach pozostało maksimum witamin. Jeśli ziemniaki zostaną zanurzone w zimnej wodzie, a następnie podczas gotowania większość witamin przejdzie do wywaru. Gotuj ziemniaki do miękkości, ale najważniejsze jest, aby się nie rozpadły. Odcedź wodę z ziemniaków, pozwól jej lekko wyschnąć.
Krok 4:
Następnie w dużym kubku wymieszaj majonez, drobno posiekany koperek, trochę rozcieńczam go wodą, aby miał konsystencję trochę płynnej śmietany. Dobrze wymieszaj to wszystko. Rozłóż ziemniaki równomiernie w formie, wlej powstałą mieszaninę z kubka na wierzch.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce i posyp ziemniaki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż do niego nasze danie i piecz przez około 15 minut, aż powstanie apetyczna złota skorupa. Pieczę w piekarniku w trybie & quot; konwekcja"
Krok 6:
Po 15 minutach nasze danie jest gotowe)
ziemniaki nie bez powodu nazywane są drugim chlebem. Nie mogę nawet uwierzyć, że ziemniaki i potrawy z ziemniaków są nam znane nie tak dawno temu. Jakieś dwieście lat temu Rosjanie nie wiedzieli, jak gotować ziemniaki.Minęły lata, a nasi przodkowie ugryzli to zagraniczne warzywo, dziś mamy dziesiątki opcji, które można ugotować z ziemniaków. Wiemy, jak gotować ziemniaki w stylu wiejskim, jak gotować ziemniaki w stylu francuskim, jak gotować ziemniaki w śmietanie, pieczone i smażone ziemniaki. Przepisy na ziemniaki w niektórych rodzinach stanowią połowę menu. Przepisy na ziemniaki można znaleźć w prawie wszystkich kuchniach narodowych na świecie, ponieważ dania z ziemniaków, przepisy z ziemniakami, bardzo pożywne, łączą się z różnymi produktami.
to danie może być niezależne, ponieważ dzięki majonezowi i serowi okazuje się dość satysfakcjonujące i nadaje się jako dodatek. Ale najlepszym dodatkiem do niego nadal nie będzie mięso ani ryby, ale sałatki warzywne lub pikle.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g