Ziemniaki zapiekane z majonezem

szybkie i proste w przygotowaniu, minimalny zestaw potraw. Proste i szybkie w przygotowaniu, ale jednocześnie dość obfite danie ziemniaczane. Używany jest minimalny zestaw produktów, który zawsze jest w domu.
PluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 47 % 14 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie produkty przygotowujemy zgodnie z powyższą listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do rondla, pozwól wodzie się zagotować, Wrzuć liść laurowy, sól i zanurz ziemniaki we wrzącej wodzie. Odbywa się to tak, aby w ziemniakach pozostało maksimum witamin. Jeśli ziemniaki zostaną zanurzone w zimnej wodzie, a następnie podczas gotowania większość witamin przejdzie do wywaru. Gotuj ziemniaki do miękkości, ale najważniejsze jest, aby się nie rozpadły. Odcedź wodę z ziemniaków, pozwól jej lekko wyschnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie w dużym kubku wymieszaj majonez, drobno posiekany koperek, trochę rozcieńczam go wodą, aby miał konsystencję trochę płynnej śmietany. Dobrze wymieszaj to wszystko. Rozłóż ziemniaki równomiernie w formie, wlej powstałą mieszaninę z kubka na wierzch.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i posyp ziemniaki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż do niego nasze danie i piecz przez około 15 minut, aż powstanie apetyczna złota skorupa. Pieczę w piekarniku w trybie & quot; konwekcja"

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 15 minutach nasze danie jest gotowe)

ziemniaki nie bez powodu nazywane są drugim chlebem. Nie mogę nawet uwierzyć, że ziemniaki i potrawy z ziemniaków są nam znane nie tak dawno temu. Jakieś dwieście lat temu Rosjanie nie wiedzieli, jak gotować ziemniaki.Minęły lata, a nasi przodkowie ugryzli to zagraniczne warzywo, dziś mamy dziesiątki opcji, które można ugotować z ziemniaków. Wiemy, jak gotować ziemniaki w stylu wiejskim, jak gotować ziemniaki w stylu francuskim, jak gotować ziemniaki w śmietanie, pieczone i smażone ziemniaki. Przepisy na ziemniaki w niektórych rodzinach stanowią połowę menu. Przepisy na ziemniaki można znaleźć w prawie wszystkich kuchniach narodowych na świecie, ponieważ dania z ziemniaków, przepisy z ziemniakami, bardzo pożywne, łączą się z różnymi produktami.
to danie może być niezależne, ponieważ dzięki majonezowi i serowi okazuje się dość satysfakcjonujące i nadaje się jako dodatek. Ale najlepszym dodatkiem do niego nadal nie będzie mięso ani ryby, ale sałatki warzywne lub pikle.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy