ciasto jabłkowo-cynamonowe na kefirze i sodzie

aromatyczna, gorąca szarlotka jest tak dobra na herbatę lub z lodami. Po prostu niesamowity przepis kulinarny na kolejne ciasto o nazwie "szarlotka na kefirze". Ten posiłek z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią gotować szybko, nie zawracając sobie głowy zbytnio kulinarnymi przysmakami. Ale jednocześnie lubi uzyskiwać doskonałe wyniki. W gotowej formie ciasto okazuje się niezwykle lekkie, przewiewne, delikatne, bardzo smaczne. To Kuchnia rosyjska. Przepis na szarlotkę jest prosty, więc początkujący w gotowaniu takich potraw mogą nie obawiać się błędów. Zdjęcia przepisu pomogą Ci zorientować się, jak zrobić szarlotkę na kefirze.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 81 % 39 g
218 kcal
IG: 8 / 3 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

najpierw ubijamy jajka mikserem razem z cukrem, cukrem waniliowym, solą, roztopionym masłem i kefirem (wszystko dodajemy stopniowo, po kolei). Następnie dodaj sodę i dobrze przesianą mąkę (aby ciasto było przewiewne), dobrze wymieszaj. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
posmaruj Okrągły kształt masłem, wlej dokładnie połowę ciasta, pięknie rozłóż obrane jabłka na wierzchu, posyp je cukrem pudrem i cynamonem. Teraz wypełnij drugą część ciasta i ostrożnie wyrównaj całą powierzchnię. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około czterdzieści minut.
gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij, ostudź, posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy