ciasto jabłkowo-cynamonowe na kefirze i sodzie
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw ubijamy jajka mikserem razem z cukrem, cukrem waniliowym, solą, roztopionym masłem i kefirem (wszystko dodajemy stopniowo, po kolei). Następnie dodaj sodę i dobrze przesianą mąkę (aby ciasto było przewiewne), dobrze wymieszaj. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
posmaruj Okrągły kształt masłem, wlej dokładnie połowę ciasta, pięknie rozłóż obrane jabłka na wierzchu, posyp je cukrem pudrem i cynamonem. Teraz wypełnij drugą część ciasta i ostrożnie wyrównaj całą powierzchnię. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około czterdzieści minut.
gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij, ostudź, posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g