skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek przygotowujemy nadzienie. Pomidory kroimy na ćwiartki i siekamy w blenderze. Przecier pomidorowy wlewa się na patelnię i gotuje, doprawia solą i pieprzem, można również dodać suszone zioła i szczyptę cukru. Posiekaj cebulę i czosnek. Smażyć cebulę z czosnkiem na oliwie z oliwek do miękkości. Dodaj mięso mielone, wymieszaj i smaż przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż mięso będzie gotowe. Doprawiamy nadzienie do smaku.
W przypadku sosu beszamelowego: na patelni roztop masło i dodaj mąkę, smaż mąkę przez kilka minut i dodaj mleko. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj sól, pieprz (w razie potrzeby możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej). Gotuj, aż zgęstnieje (około 5 minut,patrz konsystencja), sos powinien być gęsty jak płynna śmietana.
nadziewamy canellonni. Przykryj spód formy sosem, rozłóż nadziewane cannelloni i wlej pozostały sos na wierzch. Sos powinien je całkowicie pokryć (ponieważ to dzięki sosowi nasze cannelloni się ugotują). Pieczemy cannelloni w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 30 minut, następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Nasze nadziewane cannelloni są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g