skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby zrobić ciasto, musimy ubić jajka z wanilią i cukrem, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia do ciasta i ponownie ubić wszystkie składniki. Jest to przepis na biszkopt, który w absolutnie wszystkich przypadkach okazuje się bujny i delikatny.
2. Aby ciasto się nie przykleiło, posmaruj naczynie do pieczenia masłem lub margaryną.
3. Wlej ciasto do formy i włóż do gorącego piekarnika. Piec na umiarkowanym ogniu przez około godzinę. Temperatura w piekarniku powinna wynosić około 180 °C.
4. Następnie przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij cukier z jajkiem, dodaj wanilinę, mleko i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na wolnym ogniu. Gotuj śmietanę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
5. Gdy tylko krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia, dodaj masło i ponownie ubij. Gotowy krem jest chłodzony.
6. Następnie ugotuj lukier. Bierzemy rondel i wkładamy do niego masło pokrojone na kawałki. Umieść rondel na małym ogniu i rozpuść masło. Następnie dodaj kakao, cukier, śmietanę i wanilinę. Wymieszaj wszystko i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Glazura musi być stale mieszana, aby się nie przypaliła, ale nie powinna być doprowadzana do wrzenia.
7. Gotowe ciasto kroimy wzdłuż na dwie połówki. Rozłóż cały krem na połowie ciasta i wyrównaj go nożem. Na wierzch kładziemy drugą część ciasta i obficie polewamy wszystko polewą czekoladową.
umieść przygotowane ciasto na 3-4 godziny na zimno do impregnacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g