ciasto biszkoptowe delikatne w polewie z kremem

biszkopt wygrana-wygrana, 100% puszysty i delikatny! W rzeczywistości ciasto okazuje się dość bujne i namoczone. Glazura wystarcza do dekoracji całego ciasta. Ten przepis zdobył honorowe miejsce w dużej rodzinie!
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 68 % 38 g
285 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Aby zrobić ciasto, musimy ubić jajka z wanilią i cukrem, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia do ciasta i ponownie ubić wszystkie składniki. Jest to przepis na biszkopt, który w absolutnie wszystkich przypadkach okazuje się bujny i delikatny.
2. Aby ciasto się nie przykleiło, posmaruj naczynie do pieczenia masłem lub margaryną.
3. Wlej ciasto do formy i włóż do gorącego piekarnika. Piec na umiarkowanym ogniu przez około godzinę. Temperatura w piekarniku powinna wynosić około 180 °C.
4. Następnie przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij cukier z jajkiem, dodaj wanilinę, mleko i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na wolnym ogniu. Gotuj śmietanę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
5. Gdy tylko krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia, dodaj masło i ponownie ubij. Gotowy krem jest chłodzony.
6. Następnie ugotuj lukier. Bierzemy rondel i wkładamy do niego masło pokrojone na kawałki. Umieść rondel na małym ogniu i rozpuść masło. Następnie dodaj kakao, cukier, śmietanę i wanilinę. Wymieszaj wszystko i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Glazura musi być stale mieszana, aby się nie przypaliła, ale nie powinna być doprowadzana do wrzenia.
7. Gotowe ciasto kroimy wzdłuż na dwie połówki. Rozłóż cały krem na połowie ciasta i wyrównaj go nożem. Na wierzch kładziemy drugą część ciasta i obficie polewamy wszystko polewą czekoladową.
umieść przygotowane ciasto na 3-4 godziny na zimno do impregnacji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy