sernik twarogowy o smaku waniliowym

Szybki delikatny deser bez dodawania ciasta! Wspaniały przepis na idealne ciasto twarogowo-kremowe, które z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 44 % 19 g
węglowodany 42 % 18 g
257 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto sernikowe, przygotowujemy niezbędne produkty w temperaturze pokojowej i wkładamy siedemset pięćdziesiąt gramów twarogu do obszernej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt gramów cukru do małej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedną łyżeczkę mąki i jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier z dodatkami do dużej miski z twarogiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po kolei rozbijamy pięć jaj kurzych do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bardzo delikatnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stopniowo wlej trzysta pięćdziesiąt mililitrów śmietany do miski cienkim strumieniem i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż przygotowaną masę twarogową w odpowiedniej formie, której spód przykryjemy papierem do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyrównaj masę twarogową w formie równomierną warstwą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni na piętnaście minut, następnie obniżamy temperaturę piekarnika do stu dziesięciu stopni i kontynuujemy pieczenie ciasta przez godzinę. Zostawiamy ciasto w uchylonym, wyłączonym piekarniku na czterdzieści minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy mu ostygnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po trzydziestu minutach uwalniamy schłodzone ciasto z formy, po przejściu nożem wzdłuż boku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej sześć do ośmiu godzin.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

sernik to słodka perfekcja! Pyszny przysmak-przepis na sernik twarogowy na deser, delikatne ciasto! Niezapomniane! Najdelikatniejszy kremowy smak tego oszałamiająco lekkiego deseru zasługuje na najwyższe kulinarne nagrody! Przygotowuje się go prosto, szybko i bez dodawania ciasta. Takie ciasto nie doda dodatkowych kilogramów, ale naładuje cię energią i doskonałym nastrojem na cały nadchodzący dzień. Przygotuj tę wyśmienitą ucztę o niepowtarzalnym i boskim smaku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy