skład / składniki
metoda gotowania
każda gospodyni domowa może przygotować takie ciasto w swojej kuchni, oczywiście będziesz musiał trochę majstrować, ale czego nie zrobisz dla swoich ukochanych mężczyzn.Więc pieczemy biszkopt.Aby to zrobić, ubij jajka z cukrem w mikserze przez 8-10 minut, dodając cukier waniliowy. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj w kilku krokach z melanżem jajecznym.Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do ciasta.Piec w 170 stopniach przez 20 minut.
Wybierz zdjęcie z maszyną lub wydrukuj schemat maszyny z internetu na drukarce.Wycinamy z niego" wzory " samochodu. I wzdłuż nich pokrój biszkopt na 4 części.Dwie duże części to nadwozie samochodu,a dwie mniejsze to wnętrze. I zgodnie ze wzorami lub patrząc na zdjęcie, wycinamy herbatniki, dzięki czemu kształt samochodu jest opływowy.Jak to zrobić, lepiej obejrzeć film.
przygotowanie śmietany: trochę ubijamy kremowy lub twarogowy ser z cukrem pudrem. Osobno zbieramy śmietanę. Czekoladę rozpuść w łaźni wodnej, ostudź.I wymieszaj śmietanę i czekoladę z serem.
Impregnacja: parzymy kawę, dodajemy do niej cukier i koniak.
namocz biszkopt i posmaruj każdą część kremem. Wytnij miejsce pod kołami, włóż do lodówki do namoczenia.
przygotuj krem ganache pod mastyksem: rozpuść czekoladę, ostudź i ubij zmiękczonym masłem. Ciasto pokryje tym kremem w dwóch krokach.
mastyks można przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie. Rozwałkuj 300-400 g żółtego mastyksu wałkiem do ciasta i dopasuj maszynę. Z czarnego mastyksu wycinamy Szyby i reflektory.Zwilż trochę wodą miejsce, w którym przyklejamy te elementy.
w przypadku kół weź okrągłe ciasteczka, 8 sztuk, posadź je kremem po 2 sztuki i przykryj czarnym mastyksem.Wycinamy gwiazdki z szarego mastyksu, będą to "dyski" i przyklejamy je do kół. Włóż koła do samochodu.Zrobimy lustra w postaci uszu i włożymy je. Ogólnie rzecz biorąc, O ile będziesz miał czas i zdolności artystyczne, możesz stworzyć arcydzieło, które będzie jak najbardziej przypominało samochód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g