bułki rumiankowe lub te same za 9 groszy.

przepis z czasów sowieckich - najlepsze ciasto maślane. Przepis na słynne bułeczki z czasów sowieckich, znane są również jako bułki za 9 kopiejek. Są tak smaczne, aromatyczne, maślane, miękkie i delikatne - samo ciasto jest smaczniejsze niż jakiekolwiek ciasta z dowolnym nadzieniem
Domowy cukiernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 71 % 45 g
305 kcal
IG: 2 / 7 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej mleko do ciepłego stanu, 36-38 stopni . W ciepłym mleku wlej drożdże i 2 łyżki mąki i cukru, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pamiętaj, aby przesiać mąkę, aby była nasycona tlenem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy drożdże zostaną aktywowane,podnieś czapkę, dodaj cukier, jajko ,żółtka, zmiękczone masło, cukier waniliowy i sól do mieszanki i wszystko wymieszaj.Możesz ugniatać ciasto rękami, w wypiekaczu do chleba, w maszynie kuchennej - w dowolny sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie zagniataj ciasto, powinno być miękkie i nie przyklejać się do rąk. Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem misce, przykryj folią spożywczą, wilgotnym ręcznikiem lub pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Możesz tak jak ja w piekarniku , ustawiając 40 stopni, możesz w powolnej kuchence,przy baterii lub umieszczając miskę w innej misce z ciepłą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel gotowe ciasto na dwie części, a następnie każdą część na dwie kolejne i kontynuuj, aż otrzymamy 16 kawałków(każdy 120 g).Z nich zwijamy koloboki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotujemy dwie formy o średnicy 22 cm, nasmarujemy je olejem i umieścimy w nich nasze kulki w kształcie "rumianku", w każdej formie po osiem sztuk.Przykryjemy je serwetką i umieścimy w ciepłym miejscu do proofingu na około 30 minut.Powinny one jeszcze zwiększyć objętość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bułki przed pieczeniem posmaruj żółtkiem zmieszanym z dwiema łyżkami śmietany. I piecz bułki bezpośrednio w foremkach przez 20-25 minut w temperaturze 190-200 C, podgrzewając piekarnik.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe bułki z formy i posyp cukrem pudrem.I możesz podać do stołu.Bułeczki powstają z opiekaną, błyszczącą skórką i miękkim jak puch ciastem w środku. Rówieśnicy z czasów radzieckich pamiętają ich niesamowity smak, a jeśli nie miałeś okazji żyć w tym czasie , koniecznie ugotuj - to chyba najlepsze ciasto maślane. Smacznego!

przepis na bułki maślane "rumianek", które były sprzedawane w sowieckich piekarniach i kosztowały 9 kopiejek.Wydaje się, że proste pieczenie,
nawet bez nadzienia, a smaczniejsze trudno było cokolwiek znaleźć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy