skład / składniki
metoda gotowania
ciasto Esterhazy składa się z pięciu ciast upieczonych z ubitej masy białkowej z dodatkiem migdałów, co nadaje ciastom niesamowity smak i aromat, ciasto pokryte jest niezmienną czekoladową pajęczyną.
1. Ubij białko na pianę, dodaj cukier i ubij na mocne szczyty.
2. Dodaj mąkę migdałową do ubitych białek, delikatnie wymieszaj szpatułką.
3. Przygotuj papier do pieczenia (lub matę silikonową z oznaczeniami ) z wcześniej narysowanymi okręgami o średnicy 20 cm.
4. Za pomocą torby cukierniczej umieść masę białkową na przygotowanych szablonach, możesz wyrównać ciasta szpatułką ( zostawiam w takiej formie, jak jest ).
5. Obficie posyp ciasta cukrem pudrem, po kilku minutach powtórz procedurę (aby ciasta były chrupiące na wierzchu i miękkie w środku ).
6. Piecz ciasta w temperaturze 170 przez 15 minut (ciasta powinny się lekko zrumienić ).
7. Gorąco! usuń papier z ciasta, w przeciwnym razie mocno się przyklei. Należy to zrobić ostrożnie, ciasta są kruche!
8. Podgrzej mleko, aż będzie gorące. Dodaj żółtka, cukier i skrobię do osobnego pojemnika, wymieszaj i ciągle mieszając, wlej gorące mleko. Wyjmij wszystko z powrotem na piec i gotuj krem w średniej temperaturze, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
9. Krem przełożyć do innego pojemnika i przykryć folią, ostudzić.
10. Skondensowane mleko w temperaturze pokojowej lekko ubić, dodać bardzo miękkie masło w temperaturze pokojowej i ubić na kremową konsystencję. Dodaj schłodzoną śmietanę i wymieszaj.
11. Złóż ciasto, smarując ciasta kremem. Nie nakładaj kremu na górne ciasto.
12. Wyłóż boki ciasta kremem.
13. Nałóż dżem morelowy na górne ciasto, rozprowadź na całym cieście.
14. Na dżem morelowy nałóż rozpuszczoną białą czekoladę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.
15. Roztopioną ciemną czekoladą narysuj wzór w kształcie spirali (za pomocą torby cukierniczej ) i użyj wykałaczki, aby zrobić "pajęczynę".
16. Posyp boki ciasta płatkami migdałów.
17. Pozostaw ciasto na kilka godzin.
smacznego ! Gotuj z przyjemnością !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g