ciasto migdałowe Esterhazy na skrobi kukurydzianej

ciasto jest pyszne, nie mniej piękne ! Ozdobi każdy stół ! To ciasto jest dla prawdziwych słodyczy! Bardzo, bardzo słodki! O historii tego deseru jest wiele informacji w Internecie, napiszę tylko jedno, że ciasto nosi imię węgierskiego ministra Pala Antala Esterhazy.
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 35 % 22 g
węglowodany 53 % 33 g
351 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

ciasto Esterhazy składa się z pięciu ciast upieczonych z ubitej masy białkowej z dodatkiem migdałów, co nadaje ciastom niesamowity smak i aromat, ciasto pokryte jest niezmienną czekoladową pajęczyną.

1. Ubij białko na pianę, dodaj cukier i ubij na mocne szczyty.
2. Dodaj mąkę migdałową do ubitych białek, delikatnie wymieszaj szpatułką.
3. Przygotuj papier do pieczenia (lub matę silikonową z oznaczeniami ) z wcześniej narysowanymi okręgami o średnicy 20 cm.
4. Za pomocą torby cukierniczej umieść masę białkową na przygotowanych szablonach, możesz wyrównać ciasta szpatułką ( zostawiam w takiej formie, jak jest ).
5. Obficie posyp ciasta cukrem pudrem, po kilku minutach powtórz procedurę (aby ciasta były chrupiące na wierzchu i miękkie w środku ).
6. Piecz ciasta w temperaturze 170 przez 15 minut (ciasta powinny się lekko zrumienić ).
7. Gorąco! usuń papier z ciasta, w przeciwnym razie mocno się przyklei. Należy to zrobić ostrożnie, ciasta są kruche!
8. Podgrzej mleko, aż będzie gorące. Dodaj żółtka, cukier i skrobię do osobnego pojemnika, wymieszaj i ciągle mieszając, wlej gorące mleko. Wyjmij wszystko z powrotem na piec i gotuj krem w średniej temperaturze, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
9. Krem przełożyć do innego pojemnika i przykryć folią, ostudzić.
10. Skondensowane mleko w temperaturze pokojowej lekko ubić, dodać bardzo miękkie masło w temperaturze pokojowej i ubić na kremową konsystencję. Dodaj schłodzoną śmietanę i wymieszaj.
11. Złóż ciasto, smarując ciasta kremem. Nie nakładaj kremu na górne ciasto.
12. Wyłóż boki ciasta kremem.
13. Nałóż dżem morelowy na górne ciasto, rozprowadź na całym cieście.
14. Na dżem morelowy nałóż rozpuszczoną białą czekoladę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.
15. Roztopioną ciemną czekoladą narysuj wzór w kształcie spirali (za pomocą torby cukierniczej ) i użyj wykałaczki, aby zrobić "pajęczynę".
16. Posyp boki ciasta płatkami migdałów.
17. Pozostaw ciasto na kilka godzin.

smacznego ! Gotuj z przyjemnością !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy