chleb pita Ormiański na drożdżach

chleb pita z pewnością powinien być podawany do każdego stołu! Każdy naród ma swój chleb. Na Kaukazie piecze się chleb pita. W Armenii pieczą chleb pita. Każde jedzenie wydaje się gorsze, jeśli nie ma do niego kawałka chleba. A pieczenie chleba jest najczęściej zajęciem zbiorowym i rytualnym. Do tej pory sąsiedzi gromadzą się w ormiańskich wioskach i wspólnie pieczą chleb pita w tonirze. To taki gliniany piec zakopany w ziemi. Będziemy oczywiście piec go w nowoczesny sposób-w piekarniku. Podobnie jak wszystkie tradycyjne przepisy na chleb, ten przepis jest prosty i wymaga tylko mąki, wody i drożdży.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 45 g
216 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i wodą

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto i pozostawić do dopasowania

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozdziela się na kulki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec z dwóch stron

  7. Krok 7:

    Krok 7.

zagniataj ciasto i pozwól mu podejść. Ciasto powinno być wystarczająco miękkie, aby łatwiej było je opowiedzieć, ponieważ najważniejszą rzeczą w ormiańskim chlebie pita jest jego cienkość. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na bułki. I ponownie odstawiamy, aby dać testowi czas na wzrost i dystans. Wskazane jest przykrycie bułek ręcznikiem. Po dwudziestu do trzydziestu minutach rozwałkowujemy bułki na ciasta i rzucamy je przez chwilę w dłonie, aby ciasto było jak najcieńsze.
pokrywamy blachę nagrzaną w piekarniku i najpierw pieczemy jedną stronę, a następnie drugą. To wszystko. Nic skomplikowanego.
jeśli nagle wysuszysz chleb pita i stanie się twardy, spryskaj go wodą, a po staniu znów stanie się miękki.
istnieją również przepisy na ormiański chleb pita na kwaśnym mleku lub kefirze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy