chleb pita z pewnością powinien być podawany do każdego stołu! Każdy naród ma swój chleb. Na Kaukazie piecze się chleb pita. W Armenii pieczą chleb pita. Każde jedzenie wydaje się gorsze, jeśli nie ma do niego kawałka chleba. A pieczenie chleba jest najczęściej zajęciem zbiorowym i rytualnym. Do tej pory sąsiedzi gromadzą się w ormiańskich wioskach i wspólnie pieczą chleb pita w tonirze. To taki gliniany piec zakopany w ziemi. Będziemy oczywiście piec go w nowoczesny sposób-w piekarniku.
Podobnie jak wszystkie tradycyjne przepisy na chleb, ten przepis jest prosty i wymaga tylko mąki, wody i drożdży.
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny
15
%
8
g
tłuszcze
2
%
1
g
węglowodany
83
%
45
g
216
kcal
IG:
0
/
0
/
100
gotowanie krok po kroku
Czas gotowania:
2 h 30 min
PT2H30M
Krok 1:
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i wodą
Krok 3:
Zagnieść ciasto i pozostawić do dopasowania
Krok 4:
Rozdziela się na kulki
Krok 5:
Rozwałkuj
Krok 6:
Piec z dwóch stron
Krok 7:
zagniataj ciasto i pozwól mu podejść. Ciasto powinno być wystarczająco miękkie, aby łatwiej było je opowiedzieć, ponieważ najważniejszą rzeczą w ormiańskim chlebie pita jest jego cienkość. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na bułki. I ponownie odstawiamy, aby dać testowi czas na wzrost i dystans. Wskazane jest przykrycie bułek ręcznikiem. Po dwudziestu do trzydziestu minutach rozwałkowujemy bułki na ciasta i rzucamy je przez chwilę w dłonie, aby ciasto było jak najcieńsze.
pokrywamy blachę nagrzaną w piekarniku i najpierw pieczemy jedną stronę, a następnie drugą. To wszystko. Nic skomplikowanego.
jeśli nagle wysuszysz chleb pita i stanie się twardy, spryskaj go wodą, a po staniu znów stanie się miękki.
istnieją również przepisy na ormiański chleb pita na kwaśnym mleku lub kefirze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy