udka z kurczaka z ziemniakami i serem pod śmietaną

pyszne, soczyste, satysfakcjonujące i bardzo łatwe w przygotowaniu! Niesamowite danie! Nadaje się jak na zwykłą kolację, równie dobrze będzie na świątecznym stole, aby zaskoczyć gości nowym niezwykłym daniem! Podudzia, podobnie jak ziemniaki, są bardzo, bardzo soczyste i niesamowicie smaczne!) A śmietana nadaje temu daniu niesamowitą delikatność! Koniecznie spróbuj! To naprawdę pyszne! Forma zastosowana w przepisie ma wymiary: Dxsxg-35x25x4, 5 cm
Aliska fireAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 29 % 8 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka umyć, włożyć do miski, posolić, pieprzyć, dodać przyprawy, czosnek, dodać ok. 170 gr. majonez, dobrze wymieszaj. Przykryj miskę talerzem / pokrywką i pozostaw do marynowania podczas przygotowywania Ost.składniki. Uwaga: lepiej oczywiście, jeśli golenie są dłużej marynowane-1,5-2 godziny. Aby były dobrze solone. Bo jeśli kury. cięcie jest marynowane krócej, mięso bliżej kości okazuje się niedosolone!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, pokrój w nie grube ani cienkie ćwiartki. 70gr. ser pokroić w cienkie plasterki - 20 szt. Zetrzyj pozostały ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w nie grube krążki (grubość ok. 3 mm).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść 1 płytkę sera pod skórką każdej podudzia z 2 stron. Włóż ziemniaki i cebulę do miski, dodaj pozostałą marynatę z udek z kurczaka, pozostały majonez(30 gr.), sól, pieprz, dobrze wymieszać. Pozostaw na 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż podudzia z kurczaka w naczyniu do pieczenia, a następnie ułóż ziemniaki z cebulą (możesz wymieszać ziemniaki z podudziami - nie jest konieczne, aby podudzia leżały na dnie). Przykryj formę folią i wyślij do podgrzanego do 180-200 gr. piekarnik przez 40 minut. Po 40 minutach. wyjmij formę, usuń folię, dodaj śmietanę, posyp serem i ponownie Wyślij do piekarnika na kolejne 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ugotowaniu wyjmij naczynie z piekarnika, wdychaj przyjemny, delikatny aromat)) i możesz go podać! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy