babeczki waniliowe niebo z niebieską herbatą

babeczki z łechtaczką: kiedy piękne, smaczne, a nawet zdrowe! Babeczki z łechtaczką są łatwe i zdrowe w przygotowaniu. Ze względu na to, że oprócz łechtaczki kompozycja zawiera również suchą mieszankę dla dzieci, babeczki stają się magazynem minerałów (wapń, potas, magnez...), witamin z grupy B, A, D i białka.
mama kucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 31 % 21 g
węglowodany 58 % 39 g
387 kcal
IG: 13 / 5 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posortuj kwiaty niebieskiej herbaty, Usuń zielone działki, w gotowym produkcie będą widoczne w zielonych płatkach, plamkach. Jeśli to nie psuje wyglądu produktu, krok można pominąć, smak & quot; siano & quot; nie ma wpływu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kwiaty, cukier waniliowy i cukier zmielić na proszek. Oczywiście możesz wziąć gotowy proszek łechtaczki, ale w ten sposób poznasz na pewno skład swojego "niebieskiego meczu".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wszystkie suche składniki w wysokiej misce: mąkę, suchą mieszankę dla niemowląt, cukier puder z łechtaczką, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mikserem na niskich obrotach, aby dokładnie wymieszać siedem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz olej roślinny z jajkami o temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę i ubij na gładką masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz masy i dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto wlać do foremek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli niebieskie & quot; piegi-kanapki & quot; z płatków łechtaczki w gotowym produkcie nie lubisz, to przygotuj babeczki z łechtaczką" w mokry & quot; sposób. Zacznij od zaparzenia kwiatów łechtaczki śmietaną (mleko, wrząca woda). Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 3-5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do oleju z jajkami wlać przez sito niebieskie & quot; latte & quot; lub wywar z kwiatów łechtaczki, ubić na jednorodną masę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz płynną i suchą mieszankę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec w rozgrzanym piekarniku około 180 GR przez około 30 min.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W silikonowych foremkach kolor łechtaczki jest bardziej intensywny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Opcjonalnie udekoruj & quot; waniliowe niebo" chmurami bitej śmietany stabilizowanej żelatyną i skondensowanym mlekiem. Śmietankę można również zabarwić cukrem pudrem z Anchang. Chociaż zwykle & quot; waniliowe niebo & quot; nie ma czasu na przeciągnięcie chmur.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Uzupełnij wygląd dekoracjami ganache z białej czekolady ze śmietaną z łechtaczką lub nalewką z kwiatów łechtaczki).

ten przepis można przygotować na trzy sposoby: "suchy", "mokry" i mieszany. W przypadku metody" suchej "kwiaty łechtaczki są mielone z cukrem na proszek, tj. łechtaczka jest składnikiem" suchej grupy " produktów. W przypadku metody" mokrej "łechtaczkę parzy się wrzącą wodą lub śmietaną (mlekiem), można to zrobić dzień wcześniej, aby uzyskać najbardziej intensywny kolor, w tym przypadku łechtaczka jest składnikiem"płynnej grupy". W przypadku metody mieszanej możesz jednocześnie zmielić kwiaty cukrem i użyć parzonej Anchan. Z reguły metoda mieszana jest szczególnie dobra, jeśli niebieska herbata zastygła w" zaparzaczu " lub nie przypadła do gustu domownikom.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Niebieska herbata Anchang - 35   kcal/100g

Podobne przepisy