skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posortuj kwiaty niebieskiej herbaty, Usuń zielone działki, w gotowym produkcie będą widoczne w zielonych płatkach, plamkach. Jeśli to nie psuje wyglądu produktu, krok można pominąć, smak & quot; siano & quot; nie ma wpływu.
Krok 2:
Kwiaty, cukier waniliowy i cukier zmielić na proszek. Oczywiście możesz wziąć gotowy proszek łechtaczki, ale w ten sposób poznasz na pewno skład swojego "niebieskiego meczu".
Krok 3:
Przygotuj wszystkie suche składniki w wysokiej misce: mąkę, suchą mieszankę dla niemowląt, cukier puder z łechtaczką, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
Krok 4:
Ubij mikserem na niskich obrotach, aby dokładnie wymieszać siedem.
Krok 5:
Połącz olej roślinny z jajkami o temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Wlej śmietanę i ubij na gładką masę.
Krok 7:
Połącz masy i dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Ciasto wlać do foremek.
Krok 9:
Jeśli niebieskie & quot; piegi-kanapki & quot; z płatków łechtaczki w gotowym produkcie nie lubisz, to przygotuj babeczki z łechtaczką" w mokry & quot; sposób. Zacznij od zaparzenia kwiatów łechtaczki śmietaną (mleko, wrząca woda). Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 3-5 minut.
Krok 10:
Do oleju z jajkami wlać przez sito niebieskie & quot; latte & quot; lub wywar z kwiatów łechtaczki, ubić na jednorodną masę.
Krok 11:
Połącz płynną i suchą mieszankę.
Krok 12:
Piec w rozgrzanym piekarniku około 180 GR przez około 30 min.
Krok 13:
W silikonowych foremkach kolor łechtaczki jest bardziej intensywny.
Krok 14:
Opcjonalnie udekoruj & quot; waniliowe niebo" chmurami bitej śmietany stabilizowanej żelatyną i skondensowanym mlekiem. Śmietankę można również zabarwić cukrem pudrem z Anchang. Chociaż zwykle & quot; waniliowe niebo & quot; nie ma czasu na przeciągnięcie chmur.
Krok 15:
Uzupełnij wygląd dekoracjami ganache z białej czekolady ze śmietaną z łechtaczką lub nalewką z kwiatów łechtaczki).
ten przepis można przygotować na trzy sposoby: "suchy", "mokry" i mieszany. W przypadku metody" suchej "kwiaty łechtaczki są mielone z cukrem na proszek, tj. łechtaczka jest składnikiem" suchej grupy " produktów. W przypadku metody" mokrej "łechtaczkę parzy się wrzącą wodą lub śmietaną (mlekiem), można to zrobić dzień wcześniej, aby uzyskać najbardziej intensywny kolor, w tym przypadku łechtaczka jest składnikiem"płynnej grupy". W przypadku metody mieszanej możesz jednocześnie zmielić kwiaty cukrem i użyć parzonej Anchan. Z reguły metoda mieszana jest szczególnie dobra, jeśli niebieska herbata zastygła w" zaparzaczu " lub nie przypadła do gustu domownikom.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Niebieska herbata Anchang - 35 kcal/100g