skład / składniki
metoda gotowania
potrzebujemy 2 rodzajów testu.
ugniatamy pierwszy: wymieszaj szklankę mąki i masło, formując mieszaninę w brykiet umieścić w lodówce na 40 minut.
zagnieść drugie ciasto: ze szklanki mąki, jajka i soli zagnieść miękkie ciasto i pozostawić na stole na 40 minut.
następnie rozwałkuj drugie ciasto i włóż do niego pierwsze.
dobrze mocując krawędzie, zwiń je w ciasto o grubości 1 cm(jeśli pęknie, posyp to miejsce mąką).
czterokrotnie składamy powstałą warstwę ciasta, wkładamy na 35 minut. w lodówce.
po określonym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt i ponownie złóż na cztery, włóż do lodówki na 10 minut.
po 10 minutach powtarzamy tę manipulację i ponownie wkładamy ciasto do lodówki na 10 minut.
następnie wyjmujemy złożone ciasto i kroimy na 6 równych części. Rozwałkuj każdą część bardzo cienko. Powinny być prostokąty o wymiarach około 24 x 30 cm, nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i pieczemy każde ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180"przez 12-15 minut.do złotego koloru. Upiecz Ostatnie ciasto mocniej, pójdzie na okruchy.
przygotuj krem: wymieszaj śmietanę, jajka, wanilię, skórkę, mąkę i cukier. Umieść w łaźni wodnej i gotuj, aż zgęstnieje. Całkowicie ostudzić. Ubij zmiękczone masło i kontynuuj ubijanie, aby wprowadzić schłodzony krem.
bardziej upieczone ciasto na kruszonkę. Przytnij wszystkie 5 ciast, posmaruj kremem. Wierzch ciasta posmarowany kremem i boki posyp okruchami.
umieść ładunek na nasmarowanych ciastach (naciśnij tacę i umieść ładunek na wierzchu), pozostaw w temperaturze pokojowej na 5-6 godzin. Wyjmij ładunek i włóż do lodówki na kilka godzin.
przed podaniem pokrój w porcje na kwadraty lub prostokąty.
gotowe ciasta Napoleon można posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g