ciasto Napoleon na maśle z kwaśną śmietaną

Luksusowe ciasta! Nie można odmówić! Deser uwielbiany przez wielu! Dzięki temu przepisowi ciasta Napoleona są bardzo miękkie i delikatne!
Płatek śnieguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 52 % 32 g
węglowodany 39 % 24 g
403 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

potrzebujemy 2 rodzajów testu.

ugniatamy pierwszy: wymieszaj szklankę mąki i masło, formując mieszaninę w brykiet umieścić w lodówce na 40 minut.

zagnieść drugie ciasto: ze szklanki mąki, jajka i soli zagnieść miękkie ciasto i pozostawić na stole na 40 minut.

następnie rozwałkuj drugie ciasto i włóż do niego pierwsze.

dobrze mocując krawędzie, zwiń je w ciasto o grubości 1 cm(jeśli pęknie, posyp to miejsce mąką).

czterokrotnie składamy powstałą warstwę ciasta, wkładamy na 35 minut. w lodówce.

po określonym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt i ponownie złóż na cztery, włóż do lodówki na 10 minut.

po 10 minutach powtarzamy tę manipulację i ponownie wkładamy ciasto do lodówki na 10 minut.

następnie wyjmujemy złożone ciasto i kroimy na 6 równych części. Rozwałkuj każdą część bardzo cienko. Powinny być prostokąty o wymiarach około 24 x 30 cm, nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i pieczemy każde ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180"przez 12-15 minut.do złotego koloru. Upiecz Ostatnie ciasto mocniej, pójdzie na okruchy.

przygotuj krem: wymieszaj śmietanę, jajka, wanilię, skórkę, mąkę i cukier. Umieść w łaźni wodnej i gotuj, aż zgęstnieje. Całkowicie ostudzić. Ubij zmiękczone masło i kontynuuj ubijanie, aby wprowadzić schłodzony krem.

bardziej upieczone ciasto na kruszonkę. Przytnij wszystkie 5 ciast, posmaruj kremem. Wierzch ciasta posmarowany kremem i boki posyp okruchami.

umieść ładunek na nasmarowanych ciastach (naciśnij tacę i umieść ładunek na wierzchu), pozostaw w temperaturze pokojowej na 5-6 godzin. Wyjmij ładunek i włóż do lodówki na kilka godzin.

przed podaniem pokrój w porcje na kwadraty lub prostokąty.

gotowe ciasta Napoleon można posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy