zapiekanka jabłkowa z migdałami i skórką z cytryny

niezwykle smaczna zapiekanka szczególnie spodoba się miłośnikom jabłek!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 54 % 14 g
153 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

pozwólcie, że przedstawię Wam wspaniały przepis kulinarny, który znalazłem w jednym papierowym magazynie dla kobiet.
umyj jabłka i obierz je. Następnie pokrój w małe paski lub kostki. Wlej pół szklanki wody do małego rondla, wlej łyżkę granulowanego cukru i zagotuj. Gdy tylko woda się zagotuje, natychmiast zanurzamy w niej pokrojone jabłka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez trzy minuty na dużym ogniu. Oddziel żółtka od białek i zmiel je cukrem (1 łyżka), aby uzyskać piękną białą jednorodną mieszaninę. Wlać tutaj posiekane migdały, natrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok z cytryny, dodać mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj, a na koniec włóż białka ubite na stabilną pianę (ubite cukrem pudrem). Bierzemy wygodny kształt o wysokich ścianach, kładziemy duszone jabłka na pokrytym olejem dnie i napełniamy słodką masą jajeczną. Nasz piekarnik powinien być już rozgrzany do 170 stopni (lub do dwustu, w zależności od tego, jak piekarnik się smaży). Nasze jedzenie powinno spędzić w nim co najmniej dziesięć minut. Na wierzchu zapiekanka jabłkowa będzie pokryta piękną skórką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal / 100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy