skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pozwólcie, że przedstawię Wam wspaniały przepis kulinarny, który znalazłem w jednym papierowym magazynie dla kobiet.
umyj jabłka i obierz je. Następnie pokrój w małe paski lub kostki. Wlej pół szklanki wody do małego rondla, wlej łyżkę granulowanego cukru i zagotuj. Gdy tylko woda się zagotuje, natychmiast zanurzamy w niej pokrojone jabłka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez trzy minuty na dużym ogniu. Oddziel żółtka od białek i zmiel je cukrem (1 łyżka), aby uzyskać piękną białą jednorodną mieszaninę. Wlać tutaj posiekane migdały, natrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok z cytryny, dodać mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj, a na koniec włóż białka ubite na stabilną pianę (ubite cukrem pudrem). Bierzemy wygodny kształt o wysokich ścianach, kładziemy duszone jabłka na pokrytym olejem dnie i napełniamy słodką masą jajeczną. Nasz piekarnik powinien być już rozgrzany do 170 stopni (lub do dwustu, w zależności od tego, jak piekarnik się smaży). Nasze jedzenie powinno spędzić w nim co najmniej dziesięć minut. Na wierzchu zapiekanka jabłkowa będzie pokryta piękną skórką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal / 100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g