skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bardzo piękne ciasto dzień i noc przepis, który zapisałem w zeszycie, gdy byłem jeszcze w szkole. Wtedy dziewczyny i ja bardzo często go piekliśmy, zwłaszcza na wszelkiego rodzaju imprezy. Polecam jako pyszny i łatwy w przygotowaniu deser na różne święta.
najpierw odpowiednio ubij jaja kurze wyjęte bezpośrednio z lodówki (aby lepiej się ubić, muszą być zimne). Następnie wlej do nich cukier. Włóż śmietanę i mąkę. Na koniec dodaj sodę gaszoną w kwasie cytrynowym lub occie. Zagnieść jednorodne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, w jednej z nich wkładamy proszek kakaowy. Pieczemy ciasta osobno: jeden okaże się biały – będzie to dzień, drugi – ciemny, co będzie oznaczać noc. Przecinamy każde ciasto na pół, aby uzyskać cztery ciasta. Teraz po prostu zmieniamy kolory i impregnujemy ciasta kremem. Aby posiłek był bardziej świąteczny, osobiście oblałem ciasto białą i ciemną czekoladą.
krem: ubij masło ze skondensowanym mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g