bułka z ciasta drożdżowego z nadzieniem miodowo-makowym

domowe wypieki z makiem wydzielają specjalne ciepło! Pyszna i prosta bułka drożdżowa z makiem.
IlonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 58 % 34 g
318 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

mleko (pół porcji) należy podgrzać do około czterdziestu stopni, a następnie dodać 2 łyżki cukru i drożdże. Teraz dodaj mąkę w częściach i natychmiast zagnieść ciasto. I pozostaw go w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Wskazane jest, aby najpierw zrobić ciasto, aby drożdże się aktywowały, a dopiero potem zagnieść ciasto.

teraz wbij 3 jaja kurze do ciasta, dodaj sól, włóż zmiękczone masło i wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu ponownie na 30 minut.

następnie przygotuj nadzienie: wymieszaj mleko z miodem, jedną łyżką cukru i całego maku. Umieść mieszaninę w kuchence mikrofalowej na 15 minut na średniej mocy. Następnie ubij mieszankę maku w blenderze.

gotowe ciasto rozwałkować na grubą warstwę, a następnie posmarować białkiem jaja. I połóż nadzienie na wierzchu. Owinąć bułką i posmarować żółtkiem. Wyślij bułkę do piekarnika w temperaturze 220 stopni na 20 minut.

bułka drożdżowa z makiem jest gotowa. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy