skład / składniki
gotowanie krok po kroku
mleko (pół porcji) należy podgrzać do około czterdziestu stopni, a następnie dodać 2 łyżki cukru i drożdże. Teraz dodaj mąkę w częściach i natychmiast zagnieść ciasto. I pozostaw go w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Wskazane jest, aby najpierw zrobić ciasto, aby drożdże się aktywowały, a dopiero potem zagnieść ciasto.
teraz wbij 3 jaja kurze do ciasta, dodaj sól, włóż zmiękczone masło i wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu ponownie na 30 minut.
następnie przygotuj nadzienie: wymieszaj mleko z miodem, jedną łyżką cukru i całego maku. Umieść mieszaninę w kuchence mikrofalowej na 15 minut na średniej mocy. Następnie ubij mieszankę maku w blenderze.
gotowe ciasto rozwałkować na grubą warstwę, a następnie posmarować białkiem jaja. I połóż nadzienie na wierzchu. Owinąć bułką i posmarować żółtkiem. Wyślij bułkę do piekarnika w temperaturze 220 stopni na 20 minut.
bułka drożdżowa z makiem jest gotowa. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g