skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki: jajka, cukier, mąkę, jabłka i cynamon. Przepraszam, ale jabłka cynamonowe nie pojawiły się na zdjęciu.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem mikserem. Osiągamy całkowite rozpuszczenie ziaren cukru, a także znaczny wzrost objętości masy. Ubijam 8-10 minut z różnymi prędkościami, zaczynam od minimum i stopniowo zwiększam do maksimum, a następnie zmniejszam prędkość do minimum.
Krok 3:
Taka powinna być masa.
Krok 4:
Następnie przesiej mąkę małymi porcjami i delikatnie zagniataj łyżką zgodnie z ruchem wskazówek zegara i od dołu do góry. Musisz przesiać, aby mąka była nasycona tlenem, a biszkopt okazał się bujny.W rezultacie ciasto powinno być gładkie i monotonne, bez grudek mąki.
Krok 5:
Włączam piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni. Tymczasem jabłka kroję od razu w ciasto i posypuję cynamonem. Potem wszystko mieszam
Krok 6:
Przykrywam formę pergaminem i wylewam ciasto z jabłkami. Wkładam naszą formę do nagrzanego piekarnika i pieczę w 180 stopniach przez 40-50 minut, w zależności od piekarnika.
Krok 7:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu całkowicie ostygnąć, pokrój i poczęstuj. Smacznego!
prosty przepis na bujną Charlotte z jabłkami musi zamieszkać w książce kucharskiej nawet najmłodszej gospodyni. To ciasto jest przygotowywane elementarnie, ale zawsze okazuje się zaskakująco smaczne, delikatne i "przewiewne". Bujna klasyczna Charlotte z jabłkami nie traci smaku następnego dnia, rozwiązując problem podwieczorkiem i słodką przekąską. W Internecie jest wiele przepisów na Charlotte, na każdy gust. Ale preferuję klasyczną Charlotte, jest niewiele produktów, gotuje się łatwo i szybko, je się natychmiast.
jabłka dla Charlotte wybieram odmiany kwaśne. Jajka z cukrem ubijam z różnymi prędkościami, stopniowo zwiększając, a następnie zmniejszając prędkość. Mąkę należy przesiać i delikatnie zagnieść łyżką zgodnie z ruchem wskazówek zegara i od dołu do góry.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g