skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Kuchnia Turecka na ogół słynie z różnych słodyczy(jak zresztą każda orientalna). A
turecka Baklava
zajmuje w niej szczególne miejsce. Jeśli wiesz, Baklava jest przygotowywana w wielu różnych krajach. Ale najbardziej podoba mi się Turecki. Spróbuj ugotować go w domu, sam to zrozumiesz.
więc na stole lub w misce musisz przesiać mąkę zjeżdżalnią, aby nasycić ją tlenem. Wlej do niego szczyptę soli, a następnie zrób wgłębienie na wzgórzu, gdzie z kolei dodaj: masło (należy je najpierw stopić), podgrzane, ale nie gorące mleko i jedno jajko.
teraz zacznijmy wyrabiać ciasto. Powinien być fajny, ale bardzo elastyczny. Może się jednak zdarzyć, że ciasto wyjdzie zbyt strome, a następnie można dodać mleko podczas procesu ugniatania.
ciasto należy ugniatać przez co najmniej siedem minut. Potrzebujemy, aby przestał przyklejać się do rąk.
teraz wkładamy go do plastikowej torby i zostawiamy na stole na pół godziny.
orzechy włoskie można przepuścić przez maszynkę do mięsa, zmielić w blenderze lub pokroić nożem.
po zakończeniu wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem pudrem.
ciasto dzielimy na kulki (w sumie otrzymasz około dwóch tuzinów kulek).
podczas pracy z jedną kulką lepiej przykryć wszystkie pozostałe, aby ciasto nie wyschło.
każdą kulkę należy rozwałkować bardzo, bardzo cienko. Posmaruj zmiękczonym masłem i posyp nadzieniem orzechowym.
delikatnie zwiń to wszystko w luźną rolkę, a następnie spłaszcz tę rolkę, naciskając od dwóch końców do środka. Rolka zmniejszy się o dwa razy. Krawędzie ciasta należy teraz włożyć do środka.
rozłóż baklawę na pergaminie na blasze do pieczenia, posmaruj żółtkiem i upiecz w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni. Pieczemy przez 15 minut. Zwalniamy Tempo. do 160 gr.. wyjmij blachę do pieczenia i posmaruj baklawę roztopionym masłem. Odstawiamy i pieczemy przez około 50 minut.
w tym czasie gotujemy syrop cukrowy z tych produktów (woda, cukier, miód). Gotuj przez 15 minut.
po upieczeniu Tureckiej baklawy należy ją przenieść do wygodnego naczynia i zalać syropem cukrowym.
pozostaw na sześć godzin, przykryty pokrywką lub ręcznikiem na górze.
wszystko, Baklava Turecki przepis policz gotowy do spożycia. Smakowitość będzie nie do opisania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal / 100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g












