turecka Baklava na maśle w syropie miodowym

orientalna słodycz z syropem miodowym i nutą cynamonu!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 63 % 44 g
376 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

Kuchnia Turecka na ogół słynie z różnych słodyczy(jak zresztą każda orientalna). A turecka Baklava zajmuje w niej szczególne miejsce. Jeśli wiesz, Baklava jest przygotowywana w wielu różnych krajach. Ale najbardziej podoba mi się Turecki. Spróbuj ugotować go w domu, sam to zrozumiesz.

więc na stole lub w misce musisz przesiać mąkę zjeżdżalnią, aby nasycić ją tlenem. Wlej do niego szczyptę soli, a następnie zrób wgłębienie na wzgórzu, gdzie z kolei dodaj: masło (należy je najpierw stopić), podgrzane, ale nie gorące mleko i jedno jajko.

teraz zacznijmy wyrabiać ciasto. Powinien być fajny, ale bardzo elastyczny. Może się jednak zdarzyć, że ciasto wyjdzie zbyt strome, a następnie można dodać mleko podczas procesu ugniatania.

ciasto należy ugniatać przez co najmniej siedem minut. Potrzebujemy, aby przestał przyklejać się do rąk.

teraz wkładamy go do plastikowej torby i zostawiamy na stole na pół godziny.

orzechy włoskie można przepuścić przez maszynkę do mięsa, zmielić w blenderze lub pokroić nożem.

po zakończeniu wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem pudrem.

ciasto dzielimy na kulki (w sumie otrzymasz około dwóch tuzinów kulek).

podczas pracy z jedną kulką lepiej przykryć wszystkie pozostałe, aby ciasto nie wyschło.

każdą kulkę należy rozwałkować bardzo, bardzo cienko. Posmaruj zmiękczonym masłem i posyp nadzieniem orzechowym.

delikatnie zwiń to wszystko w luźną rolkę, a następnie spłaszcz tę rolkę, naciskając od dwóch końców do środka. Rolka zmniejszy się o dwa razy. Krawędzie ciasta należy teraz włożyć do środka.

rozłóż baklawę na pergaminie na blasze do pieczenia, posmaruj żółtkiem i upiecz w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni. Pieczemy przez 15 minut. Zwalniamy Tempo. do 160 gr.. wyjmij blachę do pieczenia i posmaruj baklawę roztopionym masłem. Odstawiamy i pieczemy przez około 50 minut.

w tym czasie gotujemy syrop cukrowy z tych produktów (woda, cukier, miód). Gotuj przez 15 minut.

po upieczeniu Tureckiej baklawy należy ją przenieść do wygodnego naczynia i zalać syropem cukrowym.

pozostaw na sześć godzin, przykryty pokrywką lub ręcznikiem na górze.

wszystko, Baklava Turecki przepis policz gotowy do spożycia. Smakowitość będzie nie do opisania!


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal / 100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy