skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Ubij jajka ze średnią prędkością. Następnie wlej do nich skondensowane mleko i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dodaj do mieszanki jajeczno-mlecznej, na tym etapie dodaj cukier waniliowy i wszystko dobrze wymieszaj. Rodzynki zalane wcześniej wrzącą wodą są suszone, zwijane w mące i łączone z ciastem.
Krok 4:
Formy do pieczenia (mam papierowe formy o średnicy 9 cm 4 szt.) Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-40 minut.
Krok 5:
Aby przygotować glazurę, najpierw ubij zimne białka z małą prędkością, a następnie z dużą prędkością. Dodaj szklankę cukru pudru i jeszcze raz dobrze ubij.
Krok 6:
Ciepłe ciasta posmaruj lukrem i udekoruj proszkiem wielkanocnym.
Krok 7:
Ciasto bez drożdży na Wielkanoc jest gotowe! Szybko i bardzo smacznie! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na ciasto wielkanocne. Smacznego!
ciasto wielkanocne to chleb wielkanocny, który przypomina nam o Zmartwychwstaniu Chrystusa. Ciasto wielkanocne stało się symbolem święta wielkanocnego, tradycyjnym daniem tygodnia wielkanocnego przygotowywanym przez prawosławnych chrześcijan. Skąd wzięła się tradycja gotowania ciast? Czy nie ma w nim pogańskich korzeni i jak prawidłowo ugotować ciasto wielkanocne? Wielu uważa, że pieczenie ciast wielkanocnych jest pierwotnie pogańską tradycją. Chleb wypiekano wiosną i składano go w ofierze bogom płodności. Ten obrzęd istniał u wielu narodów. W chrześcijaństwie ciasto wielkanocne jest prototypem artosa (chleb na zakwasie, który jest teraz poświęcony w tydzień Wielkanocny). Po zmartwychwstaniu Chrystus przyszedł do apostołów na posiłek. Dla Zbawiciela pozostawiono chleb i miejsce przy stole wielkanocnym. Stopniowo tradycja ta pojawiła się w każdej rodzinie prawosławnej, ponieważ rodzina jest małym kościołem.Po zakończeniu nabożeństwa Wielkanocnego wierni "rozmawiają" i po raz pierwszy po poście pozwalają sobie na jedzenie bez postu. Na Wielkanoc to ciasto wielkanocne, integralna część posiłku Wielkanocnego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g