szybkie ciasto bez drożdży na skondensowanym mleku

szybki przepis na pyszne ciasto na skondensowanym mleku. Jeśli nie lubisz bawić się ciastem drożdżowym lub po prostu nie masz dodatkowego czasu, ten przepis jest właśnie dla ciebie! Ciasto bez drożdży na Wielkanoc przygotowuje się dosłownie w 1 godzinę, okazuje się bardzo smaczne, miękkie i delikatne.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 7 % 5 g
węglowodany 81 % 54 g
294 kcal
IG: 0 / 4 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Ubij jajka ze średnią prędkością. Następnie wlej do nich skondensowane mleko i ponownie dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dodaj do mieszanki jajeczno-mlecznej, na tym etapie dodaj cukier waniliowy i wszystko dobrze wymieszaj. Rodzynki zalane wcześniej wrzącą wodą są suszone, zwijane w mące i łączone z ciastem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Formy do pieczenia (mam papierowe formy o średnicy 9 cm 4 szt.) Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować glazurę, najpierw ubij zimne białka z małą prędkością, a następnie z dużą prędkością. Dodaj szklankę cukru pudru i jeszcze raz dobrze ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciepłe ciasta posmaruj lukrem i udekoruj proszkiem wielkanocnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto bez drożdży na Wielkanoc jest gotowe! Szybko i bardzo smacznie! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na ciasto wielkanocne. Smacznego!

ciasto wielkanocne to chleb wielkanocny, który przypomina nam o Zmartwychwstaniu Chrystusa. Ciasto wielkanocne stało się symbolem święta wielkanocnego, tradycyjnym daniem tygodnia wielkanocnego przygotowywanym przez prawosławnych chrześcijan. Skąd wzięła się tradycja gotowania ciast? Czy nie ma w nim pogańskich korzeni i jak prawidłowo ugotować ciasto wielkanocne? Wielu uważa, że pieczenie ciast wielkanocnych jest pierwotnie pogańską tradycją. Chleb wypiekano wiosną i składano go w ofierze bogom płodności. Ten obrzęd istniał u wielu narodów. W chrześcijaństwie ciasto wielkanocne jest prototypem artosa (chleb na zakwasie, który jest teraz poświęcony w tydzień Wielkanocny). Po zmartwychwstaniu Chrystus przyszedł do apostołów na posiłek. Dla Zbawiciela pozostawiono chleb i miejsce przy stole wielkanocnym. Stopniowo tradycja ta pojawiła się w każdej rodzinie prawosławnej, ponieważ rodzina jest małym kościołem.Po zakończeniu nabożeństwa Wielkanocnego wierni "rozmawiają" i po raz pierwszy po poście pozwalają sobie na jedzenie bez postu. Na Wielkanoc to ciasto wielkanocne, integralna część posiłku Wielkanocnego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy