ciasto z galaretką ze szczypiorkiem i jajkiem na majonezie i śmietanie
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotujemy proste ciasto z nadzieniem z jajek i zielonej cebuli. Najpierw zagniatamy ciasto. Ubij jaja kurze ze śmietaną i majonezem. Następnie dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj składniki. Ciasto powinno być płynne. Do nadzienia posiekaj jajka na twardo z zieloną cebulą. Sól nadzienie do smaku.
naczynie do pieczenia (mam prostokątne) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlej połowę ciasta do formy. Następnie rozłóż nadzienie i napełnij pozostałym ciastem. Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Gotowe proste ciasto kroimy w prostokąty i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g