skład / składniki
metoda gotowania
chcesz cieszyć się pysznymi wypiekami i nadal nie poprawiać się? To możliwe! Ciasteczka z płatkami kokosowymi lub mąką to świetna opcja na pyszny deser z korzyściami zdrowotnymi.
zastąpienie mąki pszennej kokosem to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i dla tych, którzy po prostu przestrzegają zdrowej diety, ponieważ jest to produkt bezglutenowy. Kokos ma 10 razy więcej błonnika niż zwykła mąka i nie jest gorszy pod względem zawartości białka. Przydatny tłuszczowy kwas laurynowy, który znajduje się w wiórach, ma również działanie przeciwbakteryjne. Podczas pieczenia warto wziąć pod uwagę wysoką higroskopijność kokosa – zgodnie ze swoimi właściwościami wchłonie on znacznie więcej płynu niż zwykła mąka.
jeśli wióry wydają ci się szorstką bazą dla ciasteczek, możesz je przepuścić przez młynek do kawy i zetrzeć na mąkę, ale wtedy ilość kokosa będzie potrzebna więcej niż wskazana w przepisie – różna w zależności od konsystencji ciasta. Ale według moich osobistych odczuć nie warto tego robić.
proces gotowania jest niezwykle prosty i szybki:
ubij białka na pianę. Cukier (substytut cukru mam Milford 7 pokruszonych tabletek, ale można mniej) mieszamy z płatkami kokosowymi, dodajemy wanilinę (nie można wkładać, do smaku). Stopniowo mieszając Wprowadzamy mieszaninę do białek.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub matą silikonową i za pomocą dwóch łyżek stołowych rozłóż nasze kokosanki małymi piramidami.
wysyłamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Po 10 zacznij sprawdzać ciasteczka pod kątem gotowości,aby nie wyschły. A teraz nasz przysmak jest gotowy z korzyścią dla figury, jeśli oczywiście zastąpisz cukier substytutem cukru. Kto jest na diecie lub przestrzega właściwego odżywiania, myślę, że mnie zrozumieją. Czasami naprawdę chcesz słodyczy. A te ciasteczka to tylko ratunek, ale jedno, ale dla miłośników kokosa. Bardzo podobały mi się te ciasteczka. Wszystkim smacznego i funtów na wadze
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g