galaretowate ciasto rybne z puszki z kefirem

przepyszne i proste ciasto na obiad-przygotuj i oceń! Ciasto jest proste, a smakuje wspaniale. Czasami gotuję na obiad - bardzo lubię moich krewnych. Zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Cebulę w przepisie można zastąpić innymi zieleniami.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 34 % 13 g
węglowodany 42 % 16 g
201 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

w misce rozbij jajka, dodaj do nich sól, sodę i cukier. Wlać kefir, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.

przesiej mąkę, wlej resztę składników do miski, wymieszaj. Wlej olej roślinny. Teraz ciasto należy dobrze wymieszać, aż będzie gładkie.

Przenieś kawałki makreli (bez płynu) do odpowiedniego pojemnika, rozgnieć widelcem. Jajka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z rybą.

posiekaj zieloną cebulę (lub inne warzywa), wymieszaj z nadzieniem.

nasmaruj formę olejem roślinnym, lekko posyp mąką. Wlej połowę ciasta, włóż nadzienie, pieprz.

polej ciasto pozostałym ciastem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Powinien stać się rumiany.

ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Makrela konserwowa - 317   kcal/100g

Podobne przepisy