galaretowate ciasto rybne z puszki z kefirem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
w misce rozbij jajka, dodaj do nich sól, sodę i cukier. Wlać kefir, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
przesiej mąkę, wlej resztę składników do miski, wymieszaj. Wlej olej roślinny. Teraz ciasto należy dobrze wymieszać, aż będzie gładkie.
Przenieś kawałki makreli (bez płynu) do odpowiedniego pojemnika, rozgnieć widelcem. Jajka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z rybą.
posiekaj zieloną cebulę (lub inne warzywa), wymieszaj z nadzieniem.
nasmaruj formę olejem roślinnym, lekko posyp mąką. Wlej połowę ciasta, włóż nadzienie, pieprz.
polej ciasto pozostałym ciastem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Powinien stać się rumiany.
ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Makrela konserwowa - 317 kcal/100g