skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, wlej cukier i cukier waniliowy, wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkości, a następnie wlej mleko i olej roślinny.
2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do powstałej masy, wymieszaj. Ciasto jest gładkie, jednorodne.
3. Powstałe ciasto dzieli się na dwie równe części, przesiewa kakao w jednej części, dodatkowo mąkę w drugiej, miesza trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki.
4. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, rozprowadzamy ciasto łyżką stołową naprzemiennie białą i brązową. Układając każdą warstwę, dotykamy dna formy łyżką, aby rysunek był maksymalnie wyraźny.
5. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy ciasto przez 45 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.
6. Ostudzimy ciasto na ruszcie i podajemy do herbaty.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g