maślane słodkie bułeczki z dżemem i truskawkami

najpiękniejsze i rumiane ciasto kefirowe! Świetny przepis na szybkie przygotowanie wspaniałego przewiewnego ciasta drożdżowego, które z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 38 g
232 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne bułki ze słodkim nadzieniem, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trzysta mililitrów ciepłego kefiru do miarki, a następnie wlej do niej pięćdziesiąt gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej osiem gramów suchych drożdży do kubka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jedną łyżkę mąki do kubka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki w kubku i odstaw na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pięćset gramów przesianej mąki do obszernej miski i dodaj pół łyżeczki soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej dziesięć gramów proszku do pieczenia i jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej aktywowane drożdże do miski z suchymi składnikami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż dwa żółtka do wspólnej miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski i mieszając wszystkie składniki razem, zagniataj ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj ciasto w misce niewielką ilością oleju roślinnego i przykryj ręcznikiem na godzinę w ciepłym miejscu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po godzinie rozłóż ciasto na stole i dobrze ugniataj rękami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój ciasto na cztery identyczne części, a następnie uformuj koloboki z każdego kawałka ciasta i nasmaruj powierzchnię roboczą stołu niewielką ilością oleju roślinnego.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ugniatamy każdą bułkę i rozciągamy rękami do prostokątnego ciasta o grubości trzech milimetrów.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wykonujemy nacięcia na każdym cieście nożem nieco dalej niż środek, pozostawiając miejsce na nadzienie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż wymaganą ilość dżemu morelowego na tortilli i rozprowadź równomiernie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj kilka pokrojonych kawałków truskawek na wierzch dżemu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj wyłożone nadzienie ciastem i ostrożnie zawiń ciasto w ciasną rolkę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wypełniamy krawędzie rolki i układamy na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, którą następnie wkładamy do proofingu w ciepłe miejsce.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po dwudziestu minutach smarujemy bułki ubitym jajkiem kurzym i wysyłamy blachę do piekarnika rozgrzanego do stu siedemdziesięciu stopni.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Piecz bułki przez czterdzieści do pięćdziesięciu minut na złoty kolor, a następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, pozwól bułkom ostygnąć przez chwilę i podawaj.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

słodkie wypieki na herbatę w pośpiechu! Zaskakująco proste! Pyszne domowe wypieki na kefirze z dżemem. Najpiękniejszy i rumiany! To pachnąca uczta, pyszne wypieki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci! Niezwykle prosty przepis, a proces pieczenia na kefirze zajmuje minimum czasu. Ciasto do pieczenia okazuje się doskonałe: maślane, przewiewne i niezwykle delikatne, a nadzienie z dżemu sprawia, że taki deser jest szczególnie smaczny. Pamiętaj, aby upiec je na herbatę, aby uzyskać niesamowitą przyjemność z pysznych wypieków!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal / 100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal / 100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy