ziemniaki w mundurkach pokrojone w plastry

ziemniaki w mundurkach w piekarniku to danie bez większych problemów, ale wszyscy to lubią! Ziemniaki w mundurkach w piekarniku są dobre zarówno same, jak i jako dodatek do mięsa, ryb, drobiu. Można go podawać z marynatami i piklami, a także ze świeżymi warzywami i sosami. Gotuje się wystarczająco długo, ale piekarnik prawie wszystko robi.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 65 % 17 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować ziemniaki w mundurkach w piekarniku, weź ziemniaki, olej, czosnek i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki szczotką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój w kliny bezpośrednio ze skórką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż do naczynia do pieczenia, zmiażdż czosnek, dodaj pieprz, gałkę muszkatołową i olej roślinny. Dobrze wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W trakcie procesu możesz wymieszać, na koniec zrumienić grillem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj na gorąco!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy