mintaj pieczony z marchewką ziemniaczaną ze śmietaną

delikatny i pyszny lunch na pewno ci się spodoba! Mintaj w piekarniku, gotowany z warzywami i kwaśną śmietaną, zamienia się w bardzo dobre danie. Na początku Ten przepis wydawał mi się wątpliwy. Ryba i śmietana? Dziwne połączenie na pierwszy rzut oka. Ale potem, robiąc danie kilka razy, zdałem sobie sprawę, jak Dziwacznie czasami łączą się produkty. Jak gotować mintaja z ziemniakami w piekarniku, pod kwaśną śmietaną, zmieszaną z innymi produktami wskazanymi w składzie, dzielę się z wielkim polowaniem.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 60 % 15 g
115 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować mintaja pieczonego w garnku, musimy wyczyścić mintaja, a następnie usunąć wszystkie kości i spłukać pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój filet z mintaja na dość duże kawałki. Warzywa obieramy i myjemy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grubo kroimy ziemniaki i marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę można pokroić w półpierścienie lub w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie układamy ziemniaki, cebulę, marchewkę i mintaja warstwami w doniczce. Dodaj trochę oleju do garnka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robimy sos śmietanowy, zgodnie z tym przepisem kulinarnym, dodajemy przegotowaną wodę do śmietany, wlewamy przyprawy, sól, mieszamy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wypełnij wszystkie te składniki sosem śmietanowym. Rozgrzej piekarnik do 200 C. i umieść nasz garnek do pieczenia. Czas gotowania wynosi około godziny, biorąc pod uwagę fakt, że mintaj piecze się przez 30-35 minut. Możesz podawać do woli zarówno w doniczkach, jeśli masz porcje garnków, jak i pięknie układając je na talerzu.

mintaj jest zwykle podawany z gotowanym ryżem. Ryż jest zwykle gotowany w osolonej wodzie, po uprzednim umyciu i wrzuceniu do durszlaka, aby woda spłynęła. Ten kulinarny przepis jest bardzo łatwy do przygotowania i można go przygotować zarówno na świąteczny stół, jak i w dni powszednie.
dodam, że to danie można gotować nie w garnkach, ale na blasze do pieczenia lub w dowolnym naczyniu do pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy