bułki cynamonowe z masłem i brązowym cukrem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Ciasto lekko rozwałkować. Wytnij z ciasta 4 koła o średnicy 15-20 cm i grubości co najmniej 5 mm.
2. Nadzienie. Roztop masło, wymieszaj z cukrem i cynamonem.
3. Posmaruj każde koło mieszanką cukru i cynamonu, pozostawiając trochę do pokrycia.
4. Ciasto zwinąć ciasną rolką, lekko docisnąć na wierzchu i ostrożnie pokroić ostrym nożem wzdłuż na dwie połówki, ale nie do końca, pozostawić około 2 cm, przekręcić każdą połowę ciasta w przeciwnych kierunkach i połączyć końcówki, tworząc równy okrąg. Uformuj resztę bułek w podobny sposób.
5. Posmaruj bułeczki resztkami cukru i cynamonu i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
6. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g