bułki cynamonowe z masłem i brązowym cukrem

pachnące i piękne bułeczki na wieczorną herbatę. Takie bułeczki można również zrobić z ciasta drożdżowego, francuskiego i drożdżowego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 37 % 27 g
węglowodany 56 % 41 g
427 kcal
IG: 5 / 66 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Ciasto lekko rozwałkować. Wytnij z ciasta 4 koła o średnicy 15-20 cm i grubości co najmniej 5 mm.
2. Nadzienie. Roztop masło, wymieszaj z cukrem i cynamonem.
3. Posmaruj każde koło mieszanką cukru i cynamonu, pozostawiając trochę do pokrycia.
4. Ciasto zwinąć ciasną rolką, lekko docisnąć na wierzchu i ostrożnie pokroić ostrym nożem wzdłuż na dwie połówki, ale nie do końca, pozostawić około 2 cm, przekręcić każdą połowę ciasta w przeciwnych kierunkach i połączyć końcówki, tworząc równy okrąg. Uformuj resztę bułek w podobny sposób.
5. Posmaruj bułeczki resztkami cukru i cynamonu i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
6. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy