skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Przygotuj truskawki. Opłucz go pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym przed wilgocią. Pokrój jagody na pół lub na ćwiartki, w zależności od wielkości. Przygotujemy również formę z wyprzedzeniem, nasmarujemy ją olejem roślinnym (jest to jedyny olej,który będzie potrzebny). Mam kształt o średnicy 21 cm. 2. Przygotuj ciasto. Wysyłamy 2 jajka (Duże), cukier i szczyptę soli do pojemnika. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste. Masa rozjaśni się i wzrośnie o
Krok 2:
3. Dodaj śmietanę i dowolny aromat do masy cukrowo-jajecznej (mam likier truskawkowy, możesz ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy) ponownie wymieszaj mikserem, aby wszystko się połączyło. 4. Przygotuj suchą mieszankę ciasta: dodaj skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia do przesianej mąki. Skrobia nadaje wypiekom bardziej kruchą strukturę, a także pochłania nadmiar wilgoci z jagód. Wymieszaj, aby wszystkie firmy dobrze się ze sobą połączyły.
Krok 3:
5. Wysyłaj suchą mieszankę do cukru jajecznego, kwaśnej śmietany) mieszaj, aż będzie gładka, możesz najpierw szpatułką, aby mąka nie rozlała się po całej kuchni, a następnie mikserem. Ciasto nie jest płynne, ale też nie jest gęste. Spływa z trzepaczki taśmą.
Krok 4:
6. Wyślij 1/3 ciasta do formy, wyrównaj i rozłóż przygotowane truskawki na wierzchu. 7. Następnie rozprowadzamy pozostałe ciasto, zamykając wszystkie jagody. Lekko wyrównaj powierzchnię.
Krok 5:
8. Na wierzchu, w razie potrzeby, rozłóż kilka truskawek, posyp je cukrem i wyślij do piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (spójrz na piekarnik). Ciasto ładnie się zarumieni i wyrośnie!
Krok 6:
9. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem lub wykałaczką, powinien wyjść absolutnie suchy, bez mokrych okruchów. Schłodzić ciasto. 10. Posyp cukrem pudrem i możesz podać! Możesz ozdobić do woli, niż chcesz! Okazuje się delikatne, miękkie, przewiewne i bardzo aromatyczne ciasto! A co najważniejsze bez oleju! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g