ciasto truskawkowe bez masła jest przewiewne i aromatyczne

delikatne, przewiewne i aromatyczne ciasto truskawkowe. Niezwykle proste, ale bardzo smaczne ciasto - ciasto truskawkowe! Delikatny, miękki z kawałkami soczystych truskawek, a nawet bez dodatku oleju) Koniecznie wypróbuj takie ciasto w sezonie świeżych truskawek!
Anastasia72Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 78 % 31 g
180 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Przygotuj truskawki. Opłucz go pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym przed wilgocią. Pokrój jagody na pół lub na ćwiartki, w zależności od wielkości. Przygotujemy również formę z wyprzedzeniem, nasmarujemy ją olejem roślinnym (jest to jedyny olej,który będzie potrzebny). Mam kształt o średnicy 21 cm. 2. Przygotuj ciasto. Wysyłamy 2 jajka (Duże), cukier i szczyptę soli do pojemnika. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste. Masa rozjaśni się i wzrośnie o

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    3. Dodaj śmietanę i dowolny aromat do masy cukrowo-jajecznej (mam likier truskawkowy, możesz ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy) ponownie wymieszaj mikserem, aby wszystko się połączyło. 4. Przygotuj suchą mieszankę ciasta: dodaj skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia do przesianej mąki. Skrobia nadaje wypiekom bardziej kruchą strukturę, a także pochłania nadmiar wilgoci z jagód. Wymieszaj, aby wszystkie firmy dobrze się ze sobą połączyły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    5. Wysyłaj suchą mieszankę do cukru jajecznego, kwaśnej śmietany) mieszaj, aż będzie gładka, możesz najpierw szpatułką, aby mąka nie rozlała się po całej kuchni, a następnie mikserem. Ciasto nie jest płynne, ale też nie jest gęste. Spływa z trzepaczki taśmą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    6. Wyślij 1/3 ciasta do formy, wyrównaj i rozłóż przygotowane truskawki na wierzchu. 7. Następnie rozprowadzamy pozostałe ciasto, zamykając wszystkie jagody. Lekko wyrównaj powierzchnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    8. Na wierzchu, w razie potrzeby, rozłóż kilka truskawek, posyp je cukrem i wyślij do piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (spójrz na piekarnik). Ciasto ładnie się zarumieni i wyrośnie!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    9. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem lub wykałaczką, powinien wyjść absolutnie suchy, bez mokrych okruchów. Schłodzić ciasto. 10. Posyp cukrem pudrem i możesz podać! Możesz ozdobić do woli, niż chcesz! Okazuje się delikatne, miękkie, przewiewne i bardzo aromatyczne ciasto! A co najważniejsze bez oleju! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy