rogaliki serowe z domowego ciasta francuskiego

zwiewne rogaliki z chrupiącą skórką i delikatnym nadzieniem serowym. Co jest lepszego niż świeże domowe wypieki na śniadanie lub na wieczorną herbatę? Zwłaszcza jeśli są to francuskie bułeczki z rogalikami. Na Zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, aromatyczne, tandetne! Prawdziwe ulubione wśród pasztecików i bułeczek w naszej rodzinie :)
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 29 % 16 g
węglowodany 51 % 28 g
299 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

1. Przesiej mąkę, dodaj do niej suche drożdże, sól i cukier. Wymieszać.

2. Wlej mleko, kefir, olej roślinny do mieszanki mąki, rozbij jajko.

3. Zagnieść ciasto. Ugniataj do uzyskania gładkiej konsystencji, aż przestanie przylegać do dłoni.

4. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. W tym czasie powinien znacznie wzrosnąć.

5. Podziel ciasto na trzy równe części, uformuj kulki. Przykryj je i odstaw na 15 minut.

6. W tym czasie zetrzyj ser i roztop masło.

7. Jedną z kulek rozwałkuj w okrągłą warstwę o średnicy około 30 cm, posmaruj masłem i posyp serem.

8. Rzuć drugą piłkę w tę samą warstwę i przykryj nią pierwszą. Posmaruj również powierzchnię drugiego koła olejem i posyp serem.

9. Powtórz krok 8 z trzecią kulką ciasta.

10. Pokrój powstałe ciasto warstwowe na 8 sektorów, które przekręć w rogaliki.

11. Ułóż przyszłe rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj je i odstaw na 20 minut.

12. Ubij trochę żółtko, posmaruj nim powierzchnię rogalików, posyp serem.

13. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 15 minut. Jeśli lubisz bardziej pieczone i chrupiące rogaliki, czas należy wydłużyć. Zwykle pieczę dłużej niż 20 minut.

rogaliki są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy