kapusta z szynką i boczkiem w doniczkach

kapusta w doniczce wyróżnia się soczystością i bogactwem smaku). Łatwość przygotowania, wynik Kapusta w doniczkach jest bardzo soczysta i pachnąca. Gorąco polecam takie danie do gotowania!
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 33 % 5 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

umyj kapustę, usuń górne liście i drobno posiekaj. Możesz również pokroić kapustę w małe kostki.
boczek i szynkę kroimy w paski i smażymy na patelni.
dodaj mięso do kapusty.
obierz cebulę i drobno posiekaj. Obrane marchewki można zetrzeć na grubej tarce.
na tej samej patelni, na której smażono szynkę i boczek, podsmaż cebulę i marchewkę. Sól, pieprz i dodaj do kapusty.
dokładnie wymieszaj mieszaninę warzyw i mięsa, dodaj sok z cytryny.
w przygotowanych doniczkach kładziemy liść laurowy na dnie, a następnie mocno ubijamy warzywa mięsem.
połóż posiekany czosnek na wierzchu.
każdy garnek należy napełnić bulionem mięsnym aż do krawędzi.
dusić garnki przez co najmniej godzinę, aż będą całkowicie ugotowane w temperaturze około dwustu stopni w piekarniku.
jak widać, przepis na gotowanie kapusty w doniczkach nie jest absolutnie niczym skomplikowanym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy