skład / składniki
metoda gotowania
umyj kapustę, usuń górne liście i drobno posiekaj. Możesz również pokroić kapustę w małe kostki.
boczek i szynkę kroimy w paski i smażymy na patelni.
dodaj mięso do kapusty.
obierz cebulę i drobno posiekaj. Obrane marchewki można zetrzeć na grubej tarce.
na tej samej patelni, na której smażono szynkę i boczek, podsmaż cebulę i marchewkę. Sól, pieprz i dodaj do kapusty.
dokładnie wymieszaj mieszaninę warzyw i mięsa, dodaj sok z cytryny.
w przygotowanych doniczkach kładziemy liść laurowy na dnie, a następnie mocno ubijamy warzywa mięsem.
połóż posiekany czosnek na wierzchu.
każdy garnek należy napełnić bulionem mięsnym aż do krawędzi.
dusić garnki przez co najmniej godzinę, aż będą całkowicie ugotowane w temperaturze około dwustu stopni w piekarniku.
jak widać, przepis na gotowanie kapusty w doniczkach nie jest absolutnie niczym skomplikowanym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g