skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Włóż zmiękczone masło lub margarynę do miski. Wlej jedną szklankę mąki do miski. Następnie posiekaj margarynę (masło) razem z mąką nożem lub mikserem. Następnie wlej trochę więcej mąki do miski i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wlej nie zimny kefir (zgaś w nim sodę) do mąki i wymieszaj. Następnie włóż tam śmietanę i wlej kilka łyżek oleju słonecznikowego. Wymieszaj mieszaninę i dodaj mąkę.
Krok 3:
Oczyść mięso z folii i pokrój na małe kawałki.
Krok 4:
Przenosimy nasze ciasto na deskę, dobrze zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto. Aby ciasto było miękkie, mąkę należy dodawać w małych porcjach.
Krok 5:
Obierz ziemniaki i cebulę. Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Posiekaj cebulę. Włóż mięso do ziemniaków i cebuli, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Z ciasta robimy małe kulki, a z kulek tortille.
Krok 7:
Zaczynamy nasze tortille gotowanym nadzieniem i ściskamy krawędzie w kształcie trójkąta.
Krok 8:
Na wierzchu ciasta zostawiamy małą dziurkę.
Krok 9:
Echpochmak to najpopularniejsze ciasta trójkątne w kuchni tatarskiej. Ten posiłek można przygotować z różnymi dodatkami.
Krok 10:
Posmaruj placki ubitym jajkiem i piecz w piekarniku przez około pół godziny.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g