skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mąkę do miski, dodaj sól i drożdże, wlej wodę i olej roślinny. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
2. Włóż twaróg do miski, ubij 1 jajko i zetrzyj, aż będzie gładkie. Posolić.
3. Ciasto podzielić na 8 części, każdą część rozwałkować na okrągłą warstwę o grubości 0,5 cm.
4. Zwiń krawędzie formacji w rurkę skierowaną do siebie. Ściśnij końce i rozsuń rurki, aby uzyskać kształt łodzi.
5. Ubij jajko widelcem, posmaruj nim wszystkie łodzie. Umieść nadzienie twarogowe na środku.
6. Przenieś chaczapuri na blachę wyłożoną pergaminem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
5. Wyjmij blachę do pieczenia, rozbij jajko na każdą łódkę, a następnie włóż z powrotem i piecz chaczapuri przez kolejne 5 minut.
podawaj jeszcze gorące, smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g