Khachapuri twarożek ajar drożdżowy z jajkiem

Wypróbuj słynne Gruzińskie wypieki. Jest pyszny i niezwykły! Jeśli lubisz wypieki, a ciasta są dość nudne, spróbuj chaczapuri. Te pyszne łódki z ciasta drożdżowego z obfitym nadzieniem pokochasz od pierwszego kęsa!
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 51 % 20 g
200 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Wlej mąkę do miski, dodaj sól i drożdże, wlej wodę i olej roślinny. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.

2. Włóż twaróg do miski, ubij 1 jajko i zetrzyj, aż będzie gładkie. Posolić.

3. Ciasto podzielić na 8 części, każdą część rozwałkować na okrągłą warstwę o grubości 0,5 cm.

4. Zwiń krawędzie formacji w rurkę skierowaną do siebie. Ściśnij końce i rozsuń rurki, aby uzyskać kształt łodzi.

5. Ubij jajko widelcem, posmaruj nim wszystkie łodzie. Umieść nadzienie twarogowe na środku.

6. Przenieś chaczapuri na blachę wyłożoną pergaminem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

5. Wyjmij blachę do pieczenia, rozbij jajko na każdą łódkę, a następnie włóż z powrotem i piecz chaczapuri przez kolejne 5 minut.

podawaj jeszcze gorące, smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy