skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto na ciasto jest bardzo łatwe i szybkie! Aby to zrobić, weź 3 jajka i ubij je ze 100 gramami. cukru, następnie dodajemy wanilinę i 150 gr. mąki i zagniatamy nie gęste ciasto.
2. Podzieloną formę (mam średnicę 22 cm) smarujemy olejem roślinnym, rozprowadzamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
3. Nie wyciągamy gotowego ciasta z formy! Podczas gdy ciasto jest ciepłe, nasącz je słodzonym sokiem wiśniowym lub zwykłą słodzoną wodą.
4. Wiśnie równomiernie rozprowadzamy na nasączonym cieście (można je zastąpić truskawkami lub innymi ulubionymi jagodami).
5. Następnie przygotuj krem. Do tego 250 gr. ubij ciężką śmietanę 33-35% z cukrem, ale nie za dużo, aby śmietana nie stała się bardzo gęsta! Dodaj ser mascarpone i delikatnie wymieszaj. Rozłóż powstały krem na wiśni i delikatnie wyrównaj.
6. Zetrzyj ciemną czekoladę na drobnej tarce i posyp ciasto dobrą warstwą.
7. Włóż ciasto do lodówki na 4-4, 5 godziny lub lepiej na noc! Wtedy ciasto dobrze stwardnieje i nie rozmazuje się!
8. Przed podaniem udekoruj według własnego gustu, a ciasto jest gotowe!
miłej herbaty!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal / 100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g