skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do pieczenia bujnych słodkich bułek.
Krok 2:
Do ciasta przesiej mąkę, dodaj cukier, wanilinę drożdże i sól. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Do suchej mieszanki Wprowadzamy stopione masło, ciepłe mleko i jajka.
Krok 4:
Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 5:
Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu, aby podnieść ciasto.
Krok 6:
Gdy ciasto wzrośnie 2 razy, dobrze je ugniataj. Przyczynia się to do większego wzrostu objętości.
Krok 7:
Następnie przykryj ręcznikiem i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, aż zwiększy objętość 3-4 razy.
Krok 8:
Z gotowego ciasta tworzymy Bochenek.
Krok 9:
Podziel bochenek na 16 identycznych części.
Krok 10:
Rozwałkuj każdą część na ciasto o grubości pół centymetra, posmaruj roztopionym masłem, posyp jedną łyżeczką granulowanego cukru i zawiń ciasto w rolkę.
Krok 11:
Złóż rolkę na pół i pokrój na dwie trzecie długości.
Krok 12:
Pocięta bułka pięknie się rozwija i tworzy bułkę.
Krok 13:
Bułki układamy na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Krok 14:
Następnie posmaruj boki bułek jajkiem i włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 15-20 minut.
Krok 15:
Bułki z ciasta drożdżowego są gotowe! Smacznego. Gorące bułeczki bardzo dobrze łączą się z herbatą-spróbuj tego przysmaku!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g