bułeczki na drożdżach pieczone

najlepszą ucztą na herbatę są bujne bułeczki z cukru z ciasta drożdżowego! Jeśli (tak jak ja) do tej pory nie upiekłeś bułek, po obejrzeniu tego przepisu wideo, na pewno naucz się to robić!
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 69 % 45 g
316 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do pieczenia bujnych słodkich bułek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ciasta przesiej mąkę, dodaj cukier, wanilinę drożdże i sól. Dobrze wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do suchej mieszanki Wprowadzamy stopione masło, ciepłe mleko i jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść gładkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu, aby podnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto wzrośnie 2 razy, dobrze je ugniataj. Przyczynia się to do większego wzrostu objętości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przykryj ręcznikiem i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu, aż zwiększy objętość 3-4 razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z gotowego ciasta tworzymy Bochenek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel bochenek na 16 identycznych części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj każdą część na ciasto o grubości pół centymetra, posmaruj roztopionym masłem, posyp jedną łyżeczką granulowanego cukru i zawiń ciasto w rolkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż rolkę na pół i pokrój na dwie trzecie długości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pocięta bułka pięknie się rozwija i tworzy bułkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Bułki układamy na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie posmaruj boki bułek jajkiem i włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 15-20 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bułki z ciasta drożdżowego są gotowe! Smacznego. Gorące bułeczki bardzo dobrze łączą się z herbatą-spróbuj tego przysmaku!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy