skład / składniki
metoda gotowania
rozpuść margarynę w rondlu, wlej mleko i podgrzej, ale nie gotuj. Dodaj drożdże (mleko powinno być ciepłe), wymieszaj. Następnie dodaj cukier, sól, cukier waniliowy, Zmień.
dodaj mąkę w małych porcjach i zagniataj ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk. Nasmaruj patelnię od wewnątrz olejem roślinnym, przykryj serwetką i odstaw na 2 godziny w cieple.
rozłóż ciasto na stole posypanym mąką, podziel na kawałki, zwiń je w kulki, wyciśnij ciasto, umieść nadzienie na środku. Chroń krawędzie ciast, połóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia, szwem w dół. Odstaw na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz placki przez 20 minut. Pozwól mu ostygnąć, a dopiero potem podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g