ciasto orzechowo-śliwkowe

Słodkie ciasto deserowe jest pyszne i oryginalne! Podobał mi się smak i łatwość przygotowania Niezwykłe połączenie składników pozwala przygotować wspaniałe ciasto orzechowe, którego soczystość da śliwki, a kruchość - same orzechy włoskie. Dla moich dzieci ciasto z suszonymi śliwkami i orzechami jest jednym z ulubionych ciast. Pozwól, że powiem Ci, jak to gotuję. Wszystko jest bardzo szybkie.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 31 % 22 g
węglowodany 60 % 42 g
370 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Owinąć blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub folią, posmarować masłem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozetrzyj masło cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka, dodając do każdego jajka trochę mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej pozostałą mąkę z kakao.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wprowadź śliwki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    ...Orzech

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    ... I chipsy czekoladowe, wszystko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto ze śliwkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto okazuje się bardzo niezwykłe. Ale jestem małym miłośnikiem orzechów, więc następnym razem dodam je do ciasta mielonego, aby ich smak był mniej wyraźny.

Rozgrzej piekarnik. Nasmaruj i wyłóż papierem do pieczenia formę, w której będziesz piec. Na przykład używam głębokiej patelni. Masło z cukrem. Ubij jajka, dodając do każdego jajka trochę mąki, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Przesiej pozostałą mąkę z kakao, stopniowo mieszaj z masą maślano-jajeczną, a następnie wprowadź suszone śliwki, orzechy i chipsy czekoladowe. Do ciasta należy dodać sodę oczyszczoną octem lub proszkiem do pieczenia,aby było miękkie. Sprawdź, czy ma odpowiednią konsystencję. Musi ciężko spaść. Przekonaj się sam, jeśli jest zbyt płynny, dodaj więcej mąki. jeśli okaże się gęsty, po prostu wlej mleko. Piec godzinę i pół. Jeśli ciasto z suszonymi śliwkami i orzechami zaczyna się palić, przykryj je papierem do pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy