Burek po turecku z mięsem zwinięty

pyszne ciasto z orientalnymi akcentami z prostych potraw! Bajka! Turecki Burek ( lub Berek) to pikantne ciasto wszystkich krajów powstałych z niegdyś kwitnącego Imperium Osmańskiego. Najczęściej przygotowuje się go z mięsem, ciasto francuskie, filo, ale są też opcje.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 49 % 21 g
węglowodany 33 % 14 g
280 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój cebulę w średniej wielkości kostkę do nadzienia i smaż na gorącym oleju, aż będzie przezroczysta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mieloną wołowinę do cebuli, wymieszaj i smaż, mieszając, pod pokrywką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na koniec dodaj sól i pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj i pozwól całkowicie ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby namoczyć ciasto, wymieszaj jajka z jogurtem i dodaj olej. Mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wodę i ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Arkusz ciasta filo jest całkowicie nasmarowany impregnatem, na krawędzi kładziemy Tor smażonego mięsa mielonego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto zwijamy w rolkę, a następnie w ślimaka. Przenieś na środek dużej patelni lub naczynia do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Robimy to z całym ciastem i otrzymujemy duże ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj jajko z jogurtem na skórkę, polej ciasto łyżką, a następnie równomiernie rozprowadź pędzlem po całym cieście.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto przez 40 minut.

Filo można ugotować samodzielnie lub kupić gotowe. Myślę też, że po raz pierwszy można zastąpić cienko zwiniętym ciastem francuskim lub zwykłym chlebem pita.
miłego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy