ciasteczka majonezowe w kształcie kwiatu

pyszne, chrupiące, kruche, na przytulną herbatę! Ciasteczka z majonezem przez maszynę do mięsa są wykonane w postaci chryzantem. Teraz do rzeźbienia ciasteczek używa się różnych gotowych kształtów, a u nas wszystko jest proste i staromodne.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 24 % 19 g
węglowodany 66 % 52 g
401 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka Chryzantemowe? Przygotuj produkty według listy. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości, białą. Zamiast zakupionego możesz użyć domowego majonezu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W odpowiednich rozmiarach pojemnika ubij jajka z cukrem. Nie ma potrzeby ubijania do piany, szczytów, a nawet zmiany koloru. Wystarczy wymieszać, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj stopione masło do mieszanki jajecznej i szybko wymieszaj. Dodaj majonez i ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę mąki. Dodaj wanilinę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj całą mąkę i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Otrzymasz elastyczne ciasto, które dobrze się rzeźbi, nie przykleja się do rąk i stołu. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja. Dlatego kieruj się wyglądem i strukturą testu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj maszynę do mięsa. Weź część ciasta i wciśnij w otwór maszynki do mięsa. Obróć maszynkę do mięsa, aby ciasto wyszło 1-2 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie chwyć ręcznie paski ciasta, obróć maszynkę do mięsa, aby wyszły 5-7 cm i odetnij je nożem u podstawy nasadki maszynki do mięsa. Konieczne jest cięcie blisko maszynki do mięsa, aby krawędź następnego ciasteczka nie sklejała się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przyciśnij przyciętą krawędź palcami, aby ciasteczka się nie rozpadły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej naoliwionym pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut (skup się na piekarniku). Ciasteczka powinny być rumiane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Może zrobić ciasteczka o innym kształcie. Obróć również maszynkę do mięsa, aby ciasto wyszło 7 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie przekręć spiralnie wyciętą krawędź ciasta palcami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I wsuń pod wolną krawędź, aby nadać ciasteczkom Okrągły kształt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż na blasze do pieczenia i popraw poszczególne "płatki" chryzantem z ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Możesz przewijać ciasto o 1-2 cm i ciąć nożem, wtedy kształt ciasteczka będzie bardziej przypominał rozczochraną chryzantemę. Tak jest.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zwykły kształt tego ciasteczka jest opisany w mojej pierwszej wersji, podałem drugą i trzecią dla przykładów, jak można go jeszcze zaprojektować. Posyp gotowe ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego!

gotowe ciasteczka wyglądają jak kwiat chryzantemy, stąd jego nazwa. Przygotujmy go razem w domu!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy