skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka Chryzantemowe? Przygotuj produkty według listy. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości, białą. Zamiast zakupionego możesz użyć domowego majonezu.
Krok 2:
W odpowiednich rozmiarach pojemnika ubij jajka z cukrem. Nie ma potrzeby ubijania do piany, szczytów, a nawet zmiany koloru. Wystarczy wymieszać, aż będzie gładka.
Krok 3:
Dodaj stopione masło do mieszanki jajecznej i szybko wymieszaj. Dodaj majonez i ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj trochę mąki. Dodaj wanilinę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj całą mąkę i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Otrzymasz elastyczne ciasto, które dobrze się rzeźbi, nie przykleja się do rąk i stołu. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja. Dlatego kieruj się wyglądem i strukturą testu.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj maszynę do mięsa. Weź część ciasta i wciśnij w otwór maszynki do mięsa. Obróć maszynkę do mięsa, aby ciasto wyszło 1-2 cm.
Krok 7:
Następnie chwyć ręcznie paski ciasta, obróć maszynkę do mięsa, aby wyszły 5-7 cm i odetnij je nożem u podstawy nasadki maszynki do mięsa. Konieczne jest cięcie blisko maszynki do mięsa, aby krawędź następnego ciasteczka nie sklejała się.
Krok 8:
Teraz przyciśnij przyciętą krawędź palcami, aby ciasteczka się nie rozpadły.
Krok 9:
Rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej naoliwionym pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut (skup się na piekarniku). Ciasteczka powinny być rumiane.
Krok 10:
Może zrobić ciasteczka o innym kształcie. Obróć również maszynkę do mięsa, aby ciasto wyszło 7 cm.
Krok 11:
Następnie przekręć spiralnie wyciętą krawędź ciasta palcami.
Krok 12:
I wsuń pod wolną krawędź, aby nadać ciasteczkom Okrągły kształt.
Krok 13:
Rozłóż na blasze do pieczenia i popraw poszczególne "płatki" chryzantem z ciasta.
Krok 14:
Możesz przewijać ciasto o 1-2 cm i ciąć nożem, wtedy kształt ciasteczka będzie bardziej przypominał rozczochraną chryzantemę. Tak jest.
Krok 15:
Zwykły kształt tego ciasteczka jest opisany w mojej pierwszej wersji, podałem drugą i trzecią dla przykładów, jak można go jeszcze zaprojektować. Posyp gotowe ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego!
gotowe ciasteczka wyglądają jak kwiat chryzantemy, stąd jego nazwa. Przygotujmy go razem w domu!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g