skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż zmiękczone masło do miski, dodaj do niego wodę, sól, rozbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj.
2. Przesiej mąkę, wymieszaj z masłem i jajkiem. Zagniataj ciasto, aż będzie przyjemne w dotyku, gładkie i nieprzylepne.
3. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Umyj grzyby, pokrój na talerze. Drobno posiekaj cebulę.
5. Na patelni rozgrzej masło, włóż do niego grzyby i cebulę, smaż do miękkości (około 10 minut), dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj.
6. Włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
7. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem.
8. Wyjmij ciasto z lodówki, zwiń w okrągłą warstwę. Umieść go w formie, tworząc boki.
9. Ułóż nadzienie grzybowe, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni przyszłego ciasta.
10. Przygotuj nadzienie: rozbij jajka do miski, ubij je trochę trzepaczką lub widelcem, wlej do nich śmietanę, włóż starty ser. Wszystko dobrze wymieszaj i napełnij grzyby mieszanką.
11. Piec ciasto przez 35-40 minut. Powinien stać się apetycznie rumiany.
ciasto lekko ostudzić i podawać przy stole, udekorowane świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g