kremowe ciasto grzybowe z serem

apetyczne rumiane ciasto z pewnością zachwyci smakiem i aromatem! Dzielę się z Tobą doskonałym przepisem na pyszne ciasto z galaretką z grzybami. Możesz wziąć dla niego absolutnie dowolne grzyby, ale zwykle używam pieczarek lub kurków. Okazuje się, że ciasto jest niesamowicie smaczne i satysfakcjonujące-świetna opcja na obiad, spróbuj.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 37 % 11 g
186 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Włóż zmiękczone masło do miski, dodaj do niego wodę, sól, rozbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj.
2. Przesiej mąkę, wymieszaj z masłem i jajkiem. Zagniataj ciasto, aż będzie przyjemne w dotyku, gładkie i nieprzylepne.
3. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Umyj grzyby, pokrój na talerze. Drobno posiekaj cebulę.
5. Na patelni rozgrzej masło, włóż do niego grzyby i cebulę, smaż do miękkości (około 10 minut), dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj.
6. Włącz piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
7. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem.
8. Wyjmij ciasto z lodówki, zwiń w okrągłą warstwę. Umieść go w formie, tworząc boki.
9. Ułóż nadzienie grzybowe, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni przyszłego ciasta.
10. Przygotuj nadzienie: rozbij jajka do miski, ubij je trochę trzepaczką lub widelcem, wlej do nich śmietanę, włóż starty ser. Wszystko dobrze wymieszaj i napełnij grzyby mieszanką.
11. Piec ciasto przez 35-40 minut. Powinien stać się apetycznie rumiany.

ciasto lekko ostudzić i podawać przy stole, udekorowane świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy