skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, zrób małe wgłębienie pośrodku, wlej część wody, oleju roślinnego i stopionego tłuszczu, dodaj pozostałą wodę i zagniataj ciasto. Ciasto nie jest tak miękkie i przewiewne jak ciasto drożdżowe, ale nadal elastyczne, nie przykleja się do dłoni. Zawiń ciasto w folię spożywczą, pozostaw na 15-20 minut.
2. Obierz ziemniaki i cebulę, umyj, pokrój w drobną kostkę. Sól i pieprz nadzienie, wzbogacić Zira, wymieszać.
3. Ciasto dzielimy na trzy części: dużą - na podstawę, mniejszą - na pokrywkę, bardzo małą - będzie również potrzebne. Rozwałkuj podstawę, rozłóż w formie o średnicy 22-25 cm, krawędzie ciasta powinny znajdować się powyżej boków formy.
4. Wypełnij ciasto nadzieniem, rozłóż małe kawałki masła na powierzchni, podnieś krawędzie podstawy i przykryj nimi nadzienie. Rozwałkuj również mniejszą część, przykryj ją ciastem, ściśnij krawędzie. Pośrodku wykonujemy mały otwór o średnicy 1,5-2 cm i zamykamy go korkiem z najmniejszej części ciasta.
5. Wysyłamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę, następnie wyjmujemy balish z piekarnika, wyjmujemy korek, wlewamy bulion do otworu, zamykamy korkiem, wracamy ciasto do piekarnika i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Aby powierzchnia nie paliła się, gdy jest wystarczająco brązowa, można ją przykryć folią.
6. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko posypujemy wodą i przykrywamy ręcznikiem.
serwujemy balish na stole bez cięcia, już tuż przed jedzeniem odcinamy pokrywkę nożem, łyżką jemy zawartość, pomagając sobie w rumianej skórce ciasta.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g