Balisz ziemniaczany na wodzie i tłuszczu zwierzęcym

przepyszne ciasto tatarskie! Gotowanie jest bardzo proste. Balish z ziemniakami jest idealny do przyjmowania gości. Tradycja jedzenia ciasta bez przecinania go, ale jedzenia zawartości łyżką i łamania chrupiących krawędzi nadaje szczególny urok. Naczynia do pieczenia nie można smarować, samo ciasto jest dość tłuste, nawet lekko Francuskie. Nadzienie może być inne, na przykład bardzo smaczne jest dodanie wieprzowiny lub jagnięciny do ziemniaków.
Alina WiktorowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 58 % 25 g
244 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 15 min

1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, zrób małe wgłębienie pośrodku, wlej część wody, oleju roślinnego i stopionego tłuszczu, dodaj pozostałą wodę i zagniataj ciasto. Ciasto nie jest tak miękkie i przewiewne jak ciasto drożdżowe, ale nadal elastyczne, nie przykleja się do dłoni. Zawiń ciasto w folię spożywczą, pozostaw na 15-20 minut.

2. Obierz ziemniaki i cebulę, umyj, pokrój w drobną kostkę. Sól i pieprz nadzienie, wzbogacić Zira, wymieszać.

3. Ciasto dzielimy na trzy części: dużą - na podstawę, mniejszą - na pokrywkę, bardzo małą - będzie również potrzebne. Rozwałkuj podstawę, rozłóż w formie o średnicy 22-25 cm, krawędzie ciasta powinny znajdować się powyżej boków formy.

4. Wypełnij ciasto nadzieniem, rozłóż małe kawałki masła na powierzchni, podnieś krawędzie podstawy i przykryj nimi nadzienie. Rozwałkuj również mniejszą część, przykryj ją ciastem, ściśnij krawędzie. Pośrodku wykonujemy mały otwór o średnicy 1,5-2 cm i zamykamy go korkiem z najmniejszej części ciasta.

5. Wysyłamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę, następnie wyjmujemy balish z piekarnika, wyjmujemy korek, wlewamy bulion do otworu, zamykamy korkiem, wracamy ciasto do piekarnika i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Aby powierzchnia nie paliła się, gdy jest wystarczająco brązowa, można ją przykryć folią.

6. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko posypujemy wodą i przykrywamy ręcznikiem.

serwujemy balish na stole bez cięcia, już tuż przed jedzeniem odcinamy pokrywkę nożem, łyżką jemy zawartość, pomagając sobie w rumianej skórce ciasta.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g

Podobne przepisy