miód bez wałkowania ciast z kwaśną śmietaną
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
ciasto:
1. Ubij jajka z cukrem z dużą prędkością miksera, aż będą puszyste;
2. Dodaj miód, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszaj z małą prędkością miksera;
3. Na blasze do pieczenia o wymiarach 30x35 cm ułożyć pergamin, posmarować masłem;
4. Wyłożyć ciasto, wygładzić;
5. Piec w piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach;
krem:
6. Dodaj cukier puder do ważonej śmietany, wymieszaj trzepaczką;
ciasto:
7. W cieście przyciąć krawędzie;
8. Pokrój ciasto na cztery części;
9. Posmaruj każde ciasto kremem;
10. Posiekaj orzeszki ziemne i ścinki z ciasta;
11. Posyp boki i górę ciasta kruszonką;
12. Włóż do lodówki do impregnacji na 2 godziny lub lepiej na noc;
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g