skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Crumble? Zmierz i przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Jabłka mogą przyjmować dowolny stopień słodyczy lub kwasu. W związku z tym umieść mniej lub więcej cukru, koncentrując się na słodyczy owoców. Zamiast migdałów możesz wziąć inne orzechy: orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca i tak dalej. Lub możesz całkowicie zrezygnować z orzechów.
Krok 2:
Dobrze umyj jabłka, obierz je. Nie możesz tego zrobić, ale tylko pod warunkiem, że ich skóra jest delikatna i cienka. Pokrój jabłka na kawałki (nie musisz się zbytnio angażować).
Krok 3:
Dodaj sok z cytryny i cynamon do pokrojonych jabłek. Cytryna uratuje je przed brązowieniem, a cynamon zacieni smak.
Krok 4:
Posiekaj orzechy. Posiekaj je nożem lub chodź po nich wałkiem do ciasta. Dodaj posiekane migdały do jabłek i wymieszaj. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, możesz dodać dodatkową łyżkę cukru, koncentrując się na swoim smaku. Wymieszaj wszystko i nadzienie jest gotowe.
Krok 5:
Nasmaruj porcjowane foremki do pieczenia masłem. Przełóż do nich nadzienie jabłkowe. Powinno być dużo, ponieważ podczas pieczenia straci trochę objętości.
Krok 6:
Teraz przygotuj okruchy mąki. Aby to zrobić, dodaj cukier do mąki i dobrze wymieszaj. Włóż zimne masło i zmiel je mąką rękami, aż będzie kruche.
Krok 7:
Takie mokre okruchy powinny się okazać.
Krok 8:
Posyp powstałą kruszonką nadzienie jabłkowe w kokilkach. Piec mini placki w temperaturze 180 C przez około 15-20 minut lub do złotego koloru.
Krok 9:
Nasze crumbles są gotowe. Pozwól im ostygnąć przez kilka minut i podawaj! Smacznego!
Crumble jabłkowy z jabłkami jest delikatny i aromatyczny. Do nadzienia można dodać jagody lub skórkę z cytryny, pomarańczy. Aby nadzienie było nieco bardziej soczyste, przed posypaniem miękiszem na nadzieniu można położyć mały kawałek masła. Nie trzeba piec takiego ciasta w porcjach, można go upiec w dużej formie, a następnie rozłożyć na talerzach dużą łyżką wraz z gałką lodów lub kremem, okaże się bardzo smaczny i elegancki.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
nigdy nie myślałem, że wydając 10 minut na ciasto (gotowanie + 20 minut pieczenia) możesz uzyskać takie pyszne:) delikatne nadzienie jabłkowe z cynamonem i orzechami, a na wierzchu słodka chrupiąca skórka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g