Crumble z jabłkami migdałowymi i masłem

to brytyjskie ciasto oczaruje wszystkie zwierzęta! Crumble jabłkowy gotuje się w 10 minut-dosłownie! A jego smak jest tak nowy i niezwykły, że po prostu och!) Porcja z gałką zimnych lodów zamienia ją w prawdziwy świąteczny deser!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 71 % 20 g
149 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Crumble? Zmierz i przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Jabłka mogą przyjmować dowolny stopień słodyczy lub kwasu. W związku z tym umieść mniej lub więcej cukru, koncentrując się na słodyczy owoców. Zamiast migdałów możesz wziąć inne orzechy: orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca i tak dalej. Lub możesz całkowicie zrezygnować z orzechów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jabłka, obierz je. Nie możesz tego zrobić, ale tylko pod warunkiem, że ich skóra jest delikatna i cienka. Pokrój jabłka na kawałki (nie musisz się zbytnio angażować).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sok z cytryny i cynamon do pokrojonych jabłek. Cytryna uratuje je przed brązowieniem, a cynamon zacieni smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj orzechy. Posiekaj je nożem lub chodź po nich wałkiem do ciasta. Dodaj posiekane migdały do jabłek i wymieszaj. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, możesz dodać dodatkową łyżkę cukru, koncentrując się na swoim smaku. Wymieszaj wszystko i nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj porcjowane foremki do pieczenia masłem. Przełóż do nich nadzienie jabłkowe. Powinno być dużo, ponieważ podczas pieczenia straci trochę objętości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj okruchy mąki. Aby to zrobić, dodaj cukier do mąki i dobrze wymieszaj. Włóż zimne masło i zmiel je mąką rękami, aż będzie kruche.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Takie mokre okruchy powinny się okazać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp powstałą kruszonką nadzienie jabłkowe w kokilkach. Piec mini placki w temperaturze 180 C przez około 15-20 minut lub do złotego koloru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasze crumbles są gotowe. Pozwól im ostygnąć przez kilka minut i podawaj! Smacznego!

Crumble jabłkowy z jabłkami jest delikatny i aromatyczny. Do nadzienia można dodać jagody lub skórkę z cytryny, pomarańczy. Aby nadzienie było nieco bardziej soczyste, przed posypaniem miękiszem na nadzieniu można położyć mały kawałek masła. Nie trzeba piec takiego ciasta w porcjach, można go upiec w dużej formie, a następnie rozłożyć na talerzach dużą łyżką wraz z gałką lodów lub kremem, okaże się bardzo smaczny i elegancki.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

nigdy nie myślałem, że wydając 10 minut na ciasto (gotowanie + 20 minut pieczenia) możesz uzyskać takie pyszne:) delikatne nadzienie jabłkowe z cynamonem i orzechami, a na wierzchu słodka chrupiąca skórka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy