ciasteczka owsiane bez jajek i cukru

pyszne, sycące i zdrowe ciasteczka owsiane. Prosty przepis na pyszne ciasteczka owsiane. Idealny na śniadanie lub przekąskę. Zamiast masła możesz dodać warzywa, aby ciasteczka były chude
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 77 % 43 g
233 kcal
IG: 0 / 58 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wsyp płatki owsiane do miski

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mąkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę i sól

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Shuffle

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać wodę, lekko wymieszać

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj stopione masło

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj miód

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej ciasto. Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25-30 minut

owies jest uważany za wyjątkowe Zboże. Zarówno jego skorupa, jak i wnętrze zawierają duży zestaw składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na organizm ludzki. Dlatego płatki owsiane są tak popularne. Owsianka przygotowana na bazie tego produktu oczyszcza przewód pokarmowy i ma wiele innych pozytywnych cech.

W zależności od jakości i metody przetwarzania surowców, płatki owsiane są dostępne w trzech rodzajach: "Hercules", płatek i"Extra". "Hercules" i płatki produkowane są z najwyższej jakości płatków owsianych.

same "Hercules" to płatki owsiane. Jedyna różnica polega na tym, że" Herkules " jest przetwarzany, podczas którego otręby zawierające witaminy z grupy B i błonnik są usuwane. Następnie ziarna są poddawane wysokotemperaturowej obróbce cieplnej parą, aby skrócić czas gotowania.

płatki owsiane są źródłem polisacharydów, czyli węglowodanów, które utrzymują poziom energii ludzkiego ciała bez gwałtownych wahań, normalizując poziom cukru we krwi. Polisacharydy mają dłuższy okres przetwarzania w organizmie niż mono - i disacharydy. Otręby owsiane zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, pomagają obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, poprawiają aktywność serca. Jeśli do gotowych śniadań nie dodano soli i cukru, dieta owsiana może okazać się korzystna w zapobieganiu rozwojowi nadciśnienia i cukrzycy. Płatki owsiane są również używane do celów kosmetycznych, takich jak maski na twarz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy