ciasto Ptasie mleko z czekoladą żelatyną z masłem

najdelikatniejsze, oszałamiające, kremowe ciasto to idealny deser! Dużo słyszałam o torcie "Ptasie mleko", ale sama się bałam gotować. Bardzo mnie zastraszyły różne sprytne rozumowanie, że biszkopt i piec są trudne - przy najmniejszej porażce osiada, a suflet nie można ubić tak dokładnie, jak to konieczne. Ale oczy się boją, a ręce robią, znalazłem przepis kulinarny i ugotowałem. Wygląda na to, że wyszło całkiem nieźle, w każdym razie chwalili i prosili o upieczenie więcej.
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 56 % 32 g
310 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij cztery jajka ze 150 gr. Sahara

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy.Pieczemy około 25 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Żółtka 10jaic zmielić z połową pozostałego cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mleko, mąkę, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stawiamy na vod.łaźnię, gdy tylko zgęstnieje-Usuń.Niech ostygnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj miękkie masło do sufletu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Żelatynę ogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij białka z resztkami cukru w mocną pianę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej żelatynę, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj białka z masą żółtek.Schłodzić w lodówce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój biszkopt na 2 części.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż suflet na dole.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Układamy 2 ciasto.Wkładamy na noc do lodówki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, wymieszaj z 50gr.olej.Posmaruj ciasto lukrem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

jedzenie jest oczywiście nieco ponure podczas gotowania, ale zawsze musisz spróbować, w przeciwnym razie, jakie to życie – wszystkiego się bać.
napełnij żelatynę wodą, około 150 gr. I zostawiamy na godzinę.
ubij cztery jajka ze 150 gr. Sahara. Zasypiamy mąkę i dobrze mieszamy. Nasmaruj formę olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i piecz biszkopt w temperaturze 180° przez 25 minut.
teraz czas na suflet. Oddziel białka od żółtek. Białka włożyć do lodówki i utrzeć żółtka z połową pozostałego cukru. Dodaj mleko, następnie mąkę i wymieszaj. Umieść miskę sufletu w łaźni wodnej. Gdy tylko zgęstnieje, zdejmij z ognia i rozpuść do ostygnięcia. W międzyczasie sprawdzamy biszkopt, jeśli jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i schładzamy. Przecinamy go na pół wzdłuż. Dodaj miękkie masło do sufletu, nie możesz go stopić, po prostu trzymaj w cieple. Podgrzewamy żelatynę na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Ubij białka z resztkami cukru w gęstą pianę, wlej żelatynę, wymieszaj. Wymieszaj oba półfabrykaty sufletu i schłodź w lodówce.
na dolnej połowie herbatnika pozostałego w formie układamy suflet, układamy drugą połowę ciasta. Wkładamy do lodówki na noc. Rano wyjmujemy z lodówki. Rozpuść tabliczkę czekolady i wymieszaj z 50 gr. olej. Ciasto pokrywamy powstałym lukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy