skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty źródłowe. Przygotuj trzepaczkę.
Krok 2:
Zmiel cukier i kwiaty łechtaczki (niebieska herbata) w młynku do kawy.
Krok 3:
Rozbij jajka do miski. Nie zapomnij ich wcześniej umyć!
Krok 4:
Ubij jajka trzepaczką. W razie potrzeby podgrzej miód w kuchence mikrofalowej.
Krok 5:
Wlej miód do jajek i dodaj sproszkowaną łechtaczkę z cukrem. Wymieszaj trzepaczką.
Krok 6:
Przygotuj wszystkie suche składniki: mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, mąkę migdałową, sól. Przesiej wszystko przez duże sito.
Krok 7:
Połącz suche składniki w jedną mieszankę za pomocą trzepaczki.
Krok 8:
W 2-3 krokach wprowadź mieszankę mąki do jajka. Dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 9:
Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej. Wprowadź olej w 2-3 krokach. Wymieszaj trzepaczką.
Krok 10:
Wprowadź śmietanę do ciasta. Nie zapomnij podgrzać śmietany, jeśli pochodziła z lodówki.
Krok 11:
Ciasto okaże się najpierw płynne, ale nie powinno cię to mylić, ponieważ mąka pszenna zawiera gluten!))
Krok 12:
Dokręć folię do kontaktu i pozostaw na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na noc.
Krok 13:
Po glutenie & quot; popracowanym & quot;, jak ciasto "wypoczęło" i spuchło, można kontynuować. Gdy zdecydujesz się upiec, włącz piekarnik.))
Krok 14:
Wymieszaj masę szpatułką i przenieś do worka do szprycowania.
Krok 15:
Umieść ciasto w silikonowej formie, nie jest konieczne wstępne smarowanie. Nie bądź chciwy i wypełniaj komórki po brzegi! Lepiej posadzić 3/4.
Krok 16:
Piec, w rozgrzanym piekarniku do 230 stopni Celsjusza, najpierw 5 minut, następnie zmniejszyć gaz do 180 stopni i piec przez kolejne 10 minut.
Krok 17:
Powinny się okazać takie & quot; brodawki & quot;, & quot; cycki & quot;, guzki, kopce, Garby... To te wybrzuszenia sprawiają, że Madeleine są Madeleine!
Krok 18:
Odłóż na ruszt i ostudź. Możesz posypać proszkiem, możesz pokryć szkliwem lub nie możesz go gotować na parze i natychmiast spłaszczyć.
przede wszystkim Madeleine nie są ciasteczkami, ale babeczkami maślanymi, ale bez względu na to, jak sklasyfikowane przez piekarzy, są rozpoznawalne dzięki kształtowi muszli i charakterystycznemu wybrzuszeniu przypominającemu kontur kobiecej piersi. "Brodawki" Madeleine są tak samo ważne i odkrywcze jak "spódnice" macarons, znak jakości i zgodność z technologią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Niebieska herbata Anchang - 35 kcal/100g