kwiatowe ciasteczka Madeleine z niebieską herbatą na mące migdałowej

Francuski klasyk w nowoczesnym wydaniu. Madeleine z niebieską herbatą Anchan jest idealna na poranną filiżankę kawy, przyjemność granicząca z przyjemnością: jasny niebieski kolor naturalnego naturalnego barwnika, aromat miodu gryczanego i delikatny smak migdałów to świetny początek dnia!
mama kucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 41 % 27 g
węglowodany 48 % 32 g
395 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty źródłowe. Przygotuj trzepaczkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel cukier i kwiaty łechtaczki (niebieska herbata) w młynku do kawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka do miski. Nie zapomnij ich wcześniej umyć!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka trzepaczką. W razie potrzeby podgrzej miód w kuchence mikrofalowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej miód do jajek i dodaj sproszkowaną łechtaczkę z cukrem. Wymieszaj trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj wszystkie suche składniki: mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, mąkę migdałową, sól. Przesiej wszystko przez duże sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz suche składniki w jedną mieszankę za pomocą trzepaczki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W 2-3 krokach wprowadź mieszankę mąki do jajka. Dobrze wymieszaj trzepaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej. Wprowadź olej w 2-3 krokach. Wymieszaj trzepaczką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wprowadź śmietanę do ciasta. Nie zapomnij podgrzać śmietany, jeśli pochodziła z lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto okaże się najpierw płynne, ale nie powinno cię to mylić, ponieważ mąka pszenna zawiera gluten!))

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dokręć folię do kontaktu i pozostaw na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na noc.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po glutenie & quot; popracowanym & quot;, jak ciasto "wypoczęło" i spuchło, można kontynuować. Gdy zdecydujesz się upiec, włącz piekarnik.))

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj masę szpatułką i przenieś do worka do szprycowania.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść ciasto w silikonowej formie, nie jest konieczne wstępne smarowanie. Nie bądź chciwy i wypełniaj komórki po brzegi! Lepiej posadzić 3/4.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec, w rozgrzanym piekarniku do 230 stopni Celsjusza, najpierw 5 minut, następnie zmniejszyć gaz do 180 stopni i piec przez kolejne 10 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Powinny się okazać takie & quot; brodawki & quot;, & quot; cycki & quot;, guzki, kopce, Garby... To te wybrzuszenia sprawiają, że Madeleine są Madeleine!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Odłóż na ruszt i ostudź. Możesz posypać proszkiem, możesz pokryć szkliwem lub nie możesz go gotować na parze i natychmiast spłaszczyć.

przede wszystkim Madeleine nie są ciasteczkami, ale babeczkami maślanymi, ale bez względu na to, jak sklasyfikowane przez piekarzy, są rozpoznawalne dzięki kształtowi muszli i charakterystycznemu wybrzuszeniu przypominającemu kontur kobiecej piersi. "Brodawki" Madeleine są tak samo ważne i odkrywcze jak "spódnice" macarons, znak jakości i zgodność z technologią.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Niebieska herbata Anchang - 35   kcal/100g

Podobne przepisy