skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz zagnieść ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia, sól i wanilię, a następnie dokładnie zmiel powstałą mieszaninę z masłem. Ten ostatni należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby był bardziej miękki lub zetrzeć.
następnym krokiem będzie dodanie kefiru do powstałej mieszanki, po czym zawartość miski należy wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Czasami trzeba dodać trochę więcej mąki do ciasta. Skoncentruj się na tym, że nie powinien przyklejać się do rąk.
rozwałkuj ciasto na naleśnik o grubości około 3 mm.następnie pokrój w paski 20 x 8 cm i do każdego włóż wiśnie. Nadzienie należy rozprowadzić na całej długości paska, a jagody posypać cukrem. Ściśnij ciasto, aby uzyskać długie kiełbaski z nadzieniem w środku, które należy ułożyć w spiralę w naczyniu do pieczenia.
piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż się zarumieni. Gotowe ciasto lekko ostudzić, posypać cukrem pudrem, udekorować świeżymi jagodami i możesz podać je do stołu. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g