ślimak pita z serem i śmietaną

rozpieszczaj rodzinę pysznym daniem przy minimalnym wysiłku! Ślimak pita to świetna przekąska podawana na ciepło. Jeśli danie zdążyło ostygnąć, należy je podgrzać przed podaniem. Ilość składników jest obliczana dla formy o średnicy 20 cm, jeśli forma jest większa, dlatego należy zwiększyć porcję nadzienia i dodać chleb pita.
NauczycielkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 14 g
tłuszcze 41 % 18 g
węglowodany 27 % 12 g
260 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Trzy sery na grubej tarce, rozprowadź ser w misce, ugniataj widelcem w okruchy. Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać nożem. Połącz ser, twardy ser i zioła w jednej misce, wymieszaj.

2. Rozkładamy chleb pita, nakładamy arkusze jeden na drugim, składamy na pół, za pomocą noża odcinamy zaokrągloną część, aby uzyskać prostokąt.

3. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż na dnie przycięcia chleba pita. Rozłóż nadzienie na pozostałych częściach chleba pita, rozprowadź go równą warstwą, złóż cztery rolki. Umieszczamy bułki w formie ślimaka.

4. Rozbijamy jajka do miski, dodajemy śmietanę, lekko solimy, mieszamy masę trzepaczką. Napełnij ślimaka przygotowanym nadzieniem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz do pięknego złotego koloru, zajmie to około 35-40 minut.

podawaj na stole na ciepło, krojąc ślimaka na porcje.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy