skład / składniki
metoda gotowania
1. Trzy sery na grubej tarce, rozprowadź ser w misce, ugniataj widelcem w okruchy. Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać nożem. Połącz ser, twardy ser i zioła w jednej misce, wymieszaj.
2. Rozkładamy chleb pita, nakładamy arkusze jeden na drugim, składamy na pół, za pomocą noża odcinamy zaokrągloną część, aby uzyskać prostokąt.
3. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż na dnie przycięcia chleba pita. Rozłóż nadzienie na pozostałych częściach chleba pita, rozprowadź go równą warstwą, złóż cztery rolki. Umieszczamy bułki w formie ślimaka.
4. Rozbijamy jajka do miski, dodajemy śmietanę, lekko solimy, mieszamy masę trzepaczką. Napełnij ślimaka przygotowanym nadzieniem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz do pięknego złotego koloru, zajmie to około 35-40 minut.
podawaj na stole na ciepło, krojąc ślimaka na porcje.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g